8. мај је Светски дан Црвеног крста, најстарије хуманитарне организације у нашој земљи.

Црвени крст
Да ли знаш нешто о овој организацији?

Спроводећи своју хуманитарну активност више од 142. године, посвећен је пружању правовремених хуманитарних услуга угроженима, а кроз своје различите програме помоћи и едукације Црвени крст Србије успева да допре до преко 2 милиона људи у Србији. Волонтерка Црвеног крст Сомбор, Даница Клипа, казала је да је циљ Црвеног крства жеља да се помогне свим грађанима којима је потребна помоћ, као и да се заједнички створи боља и сигурнија заједница.

Волонтирањем можда не можемо да решимо конкретне проблеме, али можемо да едукујемо људе, пружимо им информације, подстакнемо их на заједнички рад који онда може помоћи у сузбијању неког проблема.

О томе зашто треба волонтирати можеш прочитати и овде.

Едукација грађана о активностима Црвеног крста од изузетног је значаја

Како је казала Клипа, волонтерски рад у Црвеном крсту обухвата различите активности које су најчешће усмерене на вршњачку едукацију. Поред обука из прве помоћи и реалистичког приказа повреда, обољења и стања, волонтери Црвеног крста могу да сазнају много и о другим темама, попут превенције трговине људима, хуманим вредностима, деловању у несрећама, репродуктивном здрављу и др. Волонтери су прва линија помоћи када су у питању дистрибуција хуманитарних пакета, пружање психосоцијалне подршке, прикупљање намирница и одеће за угрожене, навела је она.

Црвени крст се развија током година, а промене у раду и деловању су видљиве. Нови програми се осмишљавају, нове активности се уводе, нови начини приступа и реализације су доступни, али оно што се не мења јесу исти хумани циљеви и вредности на којима почива ова организација. Савремено друштво, бржи темпо живота, развој технологије, све више у људима буде потребу да се врате основним људским вредностима, а волонтирање им управо то пружа – рекла је Клипа.

Прочитај о новој платформи за волонирање.

Истинске вредности рада организације Црвеног крста 

Кроз активности Црвеног крста људима се пружа могућност да стекну нова знања која ће им помоћи у побољшању квалитета живота целе локалне заједнице, док им се са друге стране омогућава развој целокупне личности. Како каже Клипа, подизање свести о волонтирању је увек неопходно. Она сматра да су управо трибине, предавања и едукације одличан начин да се људи мотивишу за добровољни рад.

Волонтирање је несебичан начин да се помогне људима, али то не мора да подразумева да су они у невољи. Волонтирањем можемо подићи свест о неком проблему, можемо мотивисати људе да се баве хуманитарним радом, а наравно, можемо и директно помоћи у невољи – закључила је Клипа.

 

О другим хуманитарним организацијама прочитај овде.

Светски дан Црвеног крста обележава се 8. маја, на дан када је рођен Анри Динан, оснивач једног од најмасовнијих и најстаријих хуманитарних покрета. Не само да је почео да мотивише и организује људе из околних места да пруже помоћ рањенима који су беспомоћно јецали, него је Андри Динан дошао до идеје да све земље на свету треба да формирају организације које ће служити за помоћ болесним и рањеним у сукобима – без обзира којој страни припадају.

 

Милица Гвозденац

 

      

Leave a comment