Након спектакуларног отварања Serbia Fashion Weeka у Дунавском парку, манифестација је настављена 25. априла у Галерији матице српске у духуповезивања моде и сликарства, након чега је у СКЦ Фабрици одржанаревија алтернативне моде  “Grace&Heroes” предвођена Срђаном Швељом.

 

Доказ да је мода повезана са многим гранама уметности јесте и пројекат Serbia Fashion Weeka  и Галерије Матице српске “Културно наслеђе у моди”. Пројекат који је отпочео пре годину и по дана окупио је неке од најзначајнијих српских и иностраних дизајнера који су инспирисани хаљинама представљеним у делима наших познатих сликара, реинтерпретирали и модернизовали историјску костимографију кроз сопствене моделе, спајајући наше културно наслеђе и савременоодевање нашег кроз високу моду.

В.Величковић

Изложба постављена у Галерији Матице српске састоји се од хаљина модних дизајнера постављених поред сликавеликих сликара, те је Бата Спасојевић пронашао инспирацију у сликама Паје Јовановића “Уметникова супруга Муни” и Стојана Ђелића“Пролаз”, Еyмериц Францоис у слици Богдана Шупута “Кафана у Паризу”, Звонко Марковић у делу Јозефа Хикела “Изабела од Парме”,Василије Ковачев у слици Паје Јовановића “Краљица Марија Карађорђевић”, Бошко Јаковљевић диајнирао је одело инспирисан сликом Стефана Тенецког “Аутопортрет” , Марија Шабић хаљину инспирисану сликом Николе Алексића “Дама у белом”, Милица Тричковић нашла је инспирацију у делу Катарине Ивановић “АнкаТопаловић рођена Ненадовић”, Данијела Божић у слици Уроша Кнежевића “Војвода Стефан Книћанин”,  Прик у слици непознатог аутора “Еуфросина Текелија”, Лиљана Еqуи у делу Паје Јовановића“Софија Дунђерски”, Зага у слици  Новака Радоњића “Девојка саканаринцем”, Сузана Перић у делу Павела Ђурковића “Жена сацрвеним шалом”,  Ивана Ђурић била је инспирисана сликом КонстантинаДанила “Петар Јагодић од Крчме” и Јована Петковић сликом Саве Шумановића “Морнар на молу”.
Ова изложба била је поставлљена и у Скупштини Републике Србије током претходног издања Serbia Fashion Weeka, а Светлана Хорват, директорка Serbia Fashion Weeka и Тијана Палковљевић, управница Галерије Матице српске истакле су значај повезивања моде и уметности, како за дизајнере који су врсни уметници, тако и за развој текстилне индустрије и најавиле да ће ова поставка бити актуелна и током Ноћи музеја у Новом Саду.
Након изложбе програм је настављен у Кинеској четврти – у СКЦ Фабрици где је приказана алтернативна мода, ревијом “Граце & Хероес”познатог стилисте Срђана Швеља. Мултиталентована личност, познат икао ДЈ Фанатик, музички уредник, аутор неколико емисија и уредникмодних часописа, још једном је показао колико је значајан за српски свет моде. Инспирацију за синоћну ревију, Швељо је пронашао у поп и модној икони Граце Јонес чије су нумере употпуниле доживљај читаве вечери и пробудиле емоције многобројне публике.  Ревију је отворио Срђан Швељо који је уз свој препознатљив дечачки осмех делиобеџеве са ликом велике Граце званицама из првог реда. Затим је пустиоплочу ове надарене музичке звезде, а пистом су се смењивале креације подједнако надарених дизајнера.
Велики фан Поп Арта и свега што је везано баш за ту врсту уметности синоћ је својом познатом колекцијом Фун фун представио нове, а опет свима препознатљиве колаж мајице које је употпунио кожним хеланкама у црвеној, златној и сребрној боји. Татјана и Мила Поповић представиле су се необичном џинс комбинацијом у љубичастим нијансама. Док нас је манекен куће Коклико за тренутак вратио у време султана и својом одевном комбинацијом подсетио на славне турске владаре. Ђорђе Башчаревић био је вођен тиме да пруге увек представљају пун погодак и своје моделе прошетао је у класичном морнарском стилу. Поред ових дизајнера били су просутни и Мицхаел Росс, Лагами, Луткарт и многи други, а ревија је завршена дефилеом који је изазвао огроман аплауз и осмех на лицима свих присутних. Поред наших познатих креатора који се већ могу осећати као домаћини на Serbia Fashion Weekу, своја места на ревији пронашли су и Сања Величковић, дизајнерка из Словеније, Ерик Росете, амерички дизајнер, као и многи други. Ревија посвећена модним херојима био је својеврсни омаж Граце Јонес, певачици и инспирацији свима који безусловно слушају своје срцепоносно износе то што су. Баш такви били су и комади из селекције Срђана Швеља: одважни, упечатљиви, јединствени. Аплауз и овације током дефилеа само су потврдиле да је баш ова ревија алтернативне мушке моде идеалан аперитив за предстојећу модну гозбу у Конгресном центру Мастер Новосадског сајма.

Улазнице за Serbia Fashion Weeka у продаји су на продајним местима GigsTixa и путем сајта http://gigstix.com/SerbiaFashionWeek

Leave a comment