У четвртак, 26. априла, одржаће се први ОПЕНС дан. Први ОПЕНС дани ове године организују се у месецу студената, и то кроз неколико активности. Дневни део програма одиграваће се на неколико локација у оквиру Новосадског универзитета.

Позивамо те на ОПЕНС дан 2019

Први део програма, током дана, одиграваће се у кампусу. Студентима ћемо приближити културу, тако што позориште изводимо напоље. Представа се игра на великим конструкцијама комбинујући моћ чисте глуме, пантомиме, савременог циркуса и кабареа, а након чега следи јавни час акробатике.

Научи циркуске вештине

ЈА УМЕМ ДА ГОВОРИМ (Циркус гради поверење) је перформанс настао током вишемесечног рада ментора школе савременог циркуса Цирконео са младим полазницима, на тему дискриминације и различитости. Перформери се изражавају уз помоћ плеса, гласа, манипулације објектима, акробатике у ваздуху на свили и рингу, акробација на cyrwheel-у…

Извођачи: Тања Милановић Ана Вујовић Владан Митровић Лука Петковић
Ментори: Драган Јајић Владисављев Мира Беба Добрковић Небојша Шупић
Продукција: Cinema city, Ludifico, Креативни погон

Перфоманс је бесплатан и почиње у 18 часова код фонтане испред Дома Бајић.

Жива библиотека – млади предузетници

Кулминација догађаја планирана је за Кинеску четврт – будући youth creative polis, односно креативну четврт града у којој би, реконструкцијом која је већ почела, прво требало да заживи Омладински центар – први такав у нашој земљи. Већ следеће године то ће бити простор за све младе у Новом Саду, простор који ће невладине организације за младе моћи слободно да користе и простор који ће поред забаве, садржати и квалитетне пројекте и радионице за младе.

Идеја је да у клубу Quoter, на простору Кинеске четврти, окупимо 12 предузетника по моделу живе библиотеке. Простор ћемо поделити у 3 дела, тако да бисмо истовремено имали три одвојена „предавања“. Серије предавања не би трајале дуже од пола сата. Заправо је идеја да се све одиграва кроз форму неформалног разговора, који ће предавачи водити уз помоћ модератора, али и у разговору са публиком. Мислимо да је важно да сваки предавач представи кратко свој бренд, односно компанију и објасни како је до тог бренда и дошло. Након 4 серије серије са по три предавача, које свеукупно неће трајати преко два и по сата, оставили бисмо и слободан простор предавачима, уколико желе, да наставе да се неформално друже са посетиоцима. Читаво вече, наравно, завршава се журком.

Модератори тог дела су момци из Државног посла, а представљамо ГИР, Mokrin house, Вега ИТ, Шкрабац, Браћа буразери/Deckotzar, Црна овца, Дашко&Млађа, Tegla’s, Njuz.net, Mudrolije sa twittera, Razbeerbriga, Pray eyewear.

Како ће свака серија разговора ићи истовремено са три бине, публика ће на улазу добити сатницу и силентдисцо слушалице, тако да ће у сваком моменту моћи да бира који разговор слуша.

Омладинска престоница Европе“ је титула која се додељује Европском граду на период од годину дана. У току тог периода изабраном граду се пружа прилика да кроз вишенаменске програме прикаже свој културни, друштвени, политички и економски живот и развој за младе.

Идеја ОПЕНС дана јесте да што већем броју младих људи приближимо све могућности које су нуде граду који је Европска омладинска престоница и младима који у њему живе.

Надамо се да ћеш се одазвати овом догађају, Отворити своја врата и бити део ОПЕНС приче!

Leave a comment