Природно-математички факултет у Новом Саду биће организатор неколико занимљивих догађаја до краја априла. Погледај у наставку о чему се ради.

              Занимљива наука на ПМФ-у

Пролећни фестивал математике – 18-21. април

Од 18. до 21. априла 2018. ће се одржати Пролећни фестивал математике у Новом Саду у организацији ДМНС-а, ПМФ-а и Огранка САНУ у Новом Саду. Ове године манифестација је посвећена прослави 150. годишњице рођења Михаила Петровића Аласа.

Програм:

  • среда, 18. април 2018 – Научна трибина САНУ – Огранак САНУ у Новом Саду
  • четвртак, 19. април 2018 – Ректорат Универзитета у Новом Саду – Конференција ученика средњих школа Србије „Математички подијум младих“
  • субота, 21. април 2018:
  1. Централна свечаност поводом 150. годишњице рођења Михаила Петровића Аласа: Изложба „Математика као инспирација“
  2. Конференција „Математика – јуче, данас, сутра“- предавања, додела награда средњошколцима

Учешће за све учеснике је бесплатно, контакт за више информација је проф. др Розалија Мадараш, 064 2419 111, а можеш се информисати и на линку.

Ноћ биологије – 20. април

Манифестација „Ноћ биологије“ одржаће се 20. априла од  17.00 до 24.00 часа, на департману за биологију и екологију, Трг Доситеја Обрадовића 3.

Припрема се мистична и прелепа ноћ у којој ћемо публику покушати да освојимо узбудљивим спојем забаве и науке, а кроз чари биологије приближимо природу и унесемо пролеће у живот. Са љубитељима природе дружиће се студенти, сарадници, асистенти и професори биологије и екологије кроз више од 50 интерактивних радионица.

Контакт за детаље је проф. др Оливера Бјелић Чабрило 063 59 69 69. Улаз је слободан.

Пробни пријемни на ПМФ-у – 22. април 

И ове године Студентски парламент у сарадњи са Савезом студената организује пробни пријемни који ће бити одрзан 22.04.2018. год. са почетком у 14 часова.Матуранти ће тако бити у прилици да провере
стечено знање, али и да виде како ће то изгледати на правом пријемном испиту. Након теста сви заинтересовани ће моћи да попричају са члановима Студентског парламента као и представницима удружења која се налазе на ПМФ-у.

Пробни пријемни биће одржан у Амфитеатру „Михајло Пупин“ на департману за физику и департману за математику и информатику, учешће је бесплатно и пријаве трају до петка, 20.4.

Контакт за више информација: Раде Седлан – 0641086465.

Очи у очи са науком – 24. април

Научно-популарно предавање „Наночестице, употреба и опасност “

Окружени смо различитим наноматеријалима, како природним тако и синтетисаним. Многобројни молекули и структуре у живим организмима су нанометарских величина. Један нанометар је милионити део милиметра. А материјали димензија од 1 до око 100 нм се називају наноматеријалима.

Нанонауке и нанотехнологије су релативно нове научно-техничке дисциплине које се баве изучавањем и манипулацијама материје на нанометарском нивоу. Примена наноматеријала је широко распрострањена кроз читав низ људских активности како у прошлости тако и у садашњости са трендом
значајног повећања у будућности. Наноматеријали и нанотехнологије се примењују у: електроници, енергетици, текстилној индустрији, медицини, пољопривреди, козметици, фармацији, графичкој индустрији, грађевинарству, аутоиндустрији, информационим технологијама, заштити околине, прехрамбеној индустрији, машинству, авио и космичкој индустрији, уметности и у многим другим људским делатностима. У најразличитијим потрошачким производима се све више повећава број наноматеријала одговорних за: побољшавање квалитета, рока трајања, дизајна, нових перформанси и друго.

Сваки производ има рок трајања и после употребног периода завршава на депонијама, фабрикама за рециклажу и у животној средини. Велики број хемијских, физичких и биолошких трансформација утичу на
покретљивост, деструкцију или биолошку усвојивост синтетисаних наноматеријала. Због тенденције развоја нових производа са наноматеријалима очекује се све већа изложеност животне средине, биоте и човека. О утицају синтетичких наноматеријала у животној средини се још увек релативно мало зна.

Контакт за детаљније информације је др Александар Ђорђевић – 069 502 32 32.

Leave a comment