Централно-европски универзитет (ЦЕУ) у Будимпешти расписао је конкурс за упис на мастер и докторске студије за школску 2018/2019. годину намењен самофинансирајућим студентима. Рок за пријаву у овој етапи уписа је 1. јун 2018. године.

                     Студирај у Будимпешти!

Уколико си заинтересован/-а за студије на ЦЕУ, молимо да своје интересовање изразиш попуњавањем овог упитника. Централно-европски универзитет у Будимпешти је од свог оснивања 1991. године до данас стекао репутацију престижног европског и светског универзитета који негује мултинационално и мултикултурално окружење. У 2017. години ЦЕУ је заузео 39. место на ранг листи најбољих светских високошколских институција. Интердисциплинарни приступ као метод учења и истраживања има централно место на овом универзитету управо зато што поспешује критичко размишљање и дебату међу студентима и њиховим професорима. Однос студената и професора је 8:1, што значи да студенти могу да остваре добар контакт са професорима и сарађују са њима у току школске године.

Са око 1.448 студената из више од 115 земаља, ЦЕУ заједница је сачињена од ретке мешавине националности, етничких група и култура што је чини идеалним окружењем за испитивање тема „отвореног друштва“ као што су нове демократије, слобода медија, национализам, људска права и владавина права.

Универзитет је акредитован у Сједињеним Америчким Државама и у Мађарској и нуди чак 49 мултидисциплинарних програма, на 15 департмана за мастер и докторске студије. На ЦЕУ-у постоји и 20 истраживачких центара. Обзиром на то да су области изучавања на овом Универзитету углавном у домену друштвено-хуманистичких наука, студенти могу да се пријаве за неки од програма на департману за политичке науке, међународне односе, економију, права, студије рода, национализма и бројне друге, а на ЦЕУ-у постоји и две школе Пословна школа и Школа јавних политика.

ЦЕУ има и велику алумни мрежу чији су чланови активни у алумни клубовима у преко 68 земаља. Алумнисти ЦЕУ-а често се запошљавају на високим позицијама у својим државама, али и међународним организацијама, па је тако више од 200 алумниста ЦЕУ-а на министарским позицијама, око 170 их је запослено у некој од институција Европске уније, исто толико у Уједињеним нацијама, а преко 300 је запослено у некој од међународних организација као што су Светска банка, Организација за европску сарадњу и безбедност (ОЕБС) и бројним другим.

Кандидати који конкуришу на неки од мастер програма морају поседовати уверење о претходно завршеним основним студијама тј. мастер студијама уколико конкуришу на неки од програма на докторским студијама. Настава на свим мастер и докторским програмима које нуди ЦЕУ се одвија на енглеском језику те кандидати морају доставити доказ о положеном тесту енглеског који уз осталу документацију треба послати најкасније до 1. јуна 2018. године. Конкурсна документација обухвата попуњену онлајн пријаву, два писма препоруке, биографију и додатна документа у зависности од тога за који департман се конкурише. Више о потребној документацији можеш пронаћи на овом линку.

Уколико желиш да сазнаш више о процесу пријаве, доступним програмима и стипендијама можеш доћи у Београдску отворену школу (Масарикова 5/16) на индивидуалне консултације које је потребно заказати, слањем поруке на мејл akademsko.savetovanje@bos.rs или телефоном на број 011 30 61 577.

Извор: youth.rs

Leave a comment