Номус – Новосадске музичке свечаности почињу у четвртак, 19. априла и трајаће десет дана на више локација у Новом Саду.

Номус
Од 19. до 29. априла на више локација – НОМУС

43. по реду међународни фестивал уметничке музике, Номус, ове ће године Новосађанима представити 13 концерата, који су заказани у Синагоги, Градској кући и Српском народном позоришту. Велика имена домаће и стране сцене најавила су свој долазак, а организатори посебно истичу наступ Београдске филхармоније са маестром Данијелом Рајскином. На отварању ће заједно са Рајскином као солиста наступити пијаниста Александар Гавриљук из Украјине, а овогодишњи Номус затвара сопранисткиња Роберта Инверници, светска звезда барокног и класичарског репертоара.

Велики труд је уложен и сигуран сам да ће се то и видети. Номус се сада шири и ван Новог Сада, па ће се тако неколико концерата одржати у Београду и у Ћуприји. Ове године за све учеснике припремљен је и аутентичан поклон, скулптура вајара Мише Цвјетичанина која симболише повезивање – каже одговорни уредник Номуса Милан Радуловић.

Овогодишње издање имаће и два некласична програма – француског уметника Жил Апапа, са дуом Медуотеран, који доносе комбинацију класике, џеза и музике народа света, као и хрватски ансамбл удараљки Sudar Percussion.

Номус
Жилн Апап и Медуотерн

Свечано отварање заказано је за четвртак, 19. април, у Српском народном позоришту, са почетком у 20 часова. Фестивал отвара Београдска филхармонија композицијом „Ватромет“ Игора Стравинског, а у наставку програма следе ремек-дела руске музичке литературе. Детаљније о програму и учесницима фестивала можете видети овде.

 

Сања Ђукић

Фотографије: Номус

Leave a comment