Почела прва фаза радова у Кинеској четврти. 

Кинеска четврт
Обнова и градња у јулу ове године.

Некадашњи простор индустријског комплекса „Петар Драпшин“, познатији као Кинеска четврт постаје Креативна омладинска четврт (Youth creative polis). Овај део града ће добити ново рухо које ће бити намењено омладини, али ће се притом сачувати архитектонско и индустријско наслеђе бившег индустријског комплекса.

Радови су почели у суботу, 14. априла. Корисницима простора са трасе прве фазе радова, чији ће услови за рад у предстојећем периоду бити небезбедни и отежани,  обезбеђене су привремене или трајне локације за њихов даљи несметани рад. Почетак радова на самој обнови и изградњи појединих објекта очекује се у јулу.

Кинеска четврт

Радовима су претходили разговори са грађанима, под називом Диван, док је Градска управа за културу покренула форуме за стручну јавност. Након многобројних Дивана у којима су учествовали чланови Савета за развој Youth creative polis- а који чине представници Фондације Нови Сад 2021 и ОПЕНС-а, представник уметничке продукције и представник занатлија из Кинеске четврти, као и представници Градске управе за културу, Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције, Градске управе за комуналне послове и Градске управе за урбанизам и грађевинске послове, донето је пет тачака које предвиђају развој омладинско-креативног полиса, а прва фаза радова предвиђа увођење неопходне комуналне инфраструктуре и уклањање небезбедних објеката.

Вукашин Гроздановић, председник Иницијативе Нови Сад као омладинска престоница Европе, каже да се Кинеска четврт неће рушити ни премештати.

„Кинеска четврт као таква се неће рушити или премештати, већ ће се преуредити да би постала функционална креативна омладинска четврт. Новим уређењем планира се и побољшање безбедности у овом делу града и стварање мултифункционалног простора богатог садржаја намењеног омладини“, каже Гроздановић и додаје како ће овим пројектом старе зграде и лоше услове за боравак преобратити у пријатан и фунционалан простор.

Радови ће се одвијати у фазама, а завршетак се планира до краја следеће године. Прво се гради Омладински центар који би требало да заузима 2000 квадрата. 

Гроздановић још додаје да ће у новој и преуређеној четврти, која ће представљати омладински креативни центар града, бити места за креативце, уметнике, културне садржаје, културне и омладинске организације, занате, креативне индустрије и све младе који желе да на занимљив начин проводе своје време тамо.

Данијела Шиловановић

Фотографија: Марија Ердељи

Leave a comment