Занимљивости у вези са Васкрсом, за које до сада можда ниси знао.

васкрс

 

Васкрс, дан Христовог васкрснућа, највећи је хришћански празник. Он се сваке године прославља на различите датуме („покретни” празник), али је то увек у периоду од априла до маја. Ове године, верници који Васкрс прослављају по Јулијанском календару, празнују га 8. априла. У наставку можеш да прочиташ неке од интересантних васкршњих обичаја за које до сада можда ниси чуо, а није од вишка знати их.

 

  • Фарбање јаја се обавља на Велики петак (дан када се, уједно, ништа не ради). Прво обојено јаје боји се у црвено, ставља се са стране до идућег Васкрса и зове се чуваркућа. Црвена боја симболише Христову крв која је проливена на Голготи, али је истовремено и боја васкрсења. Са чуваркућом треба бити опрезан јер било каква грешка, по веровању, може да донесе лошу срећу.

 

  • На Велики петак обавезан је пост. Штавише, уопште не би требало уносити храну, али како је то, посебно за старије особе и особе слабијег здравља практично немогуће, пост је обавезан.

 

  • За Васкрс, према народном веровању, треба устати раније, а не треба лећи после поноћи. У супротном ћеш читаве године бити поспан и нећеш имати добре радне навике.

васкрс

 

  • На васкршње јутро ваља се умити водом у коју је потопљен дрен, босиљак или црвено васкршње јаје.

 

  • Деци се црвеним јајима трљају образи како би остала црвена и здрава током целе године.

 

  • На васкршње јутро прво треба појести јаје, па потом јести све друго. Исто важи и за госте – прво их послужити јајем, па тек онда осталом храном.

 

  • Дан након Васкрса, у понедељак, излази се на гробље, уређују се гробови, фарбана јаја се носе на гроб и потом се деле сиротињи. Дакле, тај дан је посвећен мртвима.

 

Ања Минић

Фотографије: Unsplash.com

Leave a comment