И ове године, у периоду од 15. фебруара до 28. марта, истраживачке институције широм света, по устаљеној традицији која траје више од десет година, отвориле су своја врата и позвале  ученике средњих школа да се у току једног дана посвете истраживањима у области физике елементарних честица.

Одржан је међународни час са подацима из ЦЕРН-а

Више од 130.000 ученика учествује у овој популарној међународној манифестацији која је позната под именом „ЦЕРН-ов Међународни час“. Током једнодневног дружења, осим стручних предавања, ученици имају јединствену прилику да анализирају реалне податке сакупљене у једном од експеримената на Великом хадронском сударачу, највећем акцелераторском комплексу у свету у ЦЕРН-у крај Женеве.

Ове године 14. по реду „Masterclass“ се одржава у укупно 52 државе света. Активни истраживачи из Србије у оквиру више научно-технолошких пројекта у ЦЕРН-у из четири српске научне институције: ИНН „Винча“, Института за физику, са Физичког факултета у Београду, Природно-математичких факултета у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

ПМФ у Новом Саду је и ове године био домаћин овој манифестацији. Masterclass је одржан 26. марта 2018. у 9:30 часова на Департману за физику у Лабораторији знања број 22, на првом спрату (Трг Доситеја Обрадовића 4).

Предавања активних младих истраживача у првој половини дана дала су увид, како у теме и методологију основних истраживања материје, честица и сила које међу њима делују, тако и у комплексне експерименте што је у другом делу програма омогућило ученицима да се уз адекватно предзнање посвете забави кроз вежбе са реалним подацима добијеним у једном од експеримената у ЦЕРН-у.

Један од главних циљева програма „Masterclass“ је приближавање физике честица, као и физике и науке уопште, младим и талентованим ђацима, а посебно онима који би требало ускоро да се определе за студије.

Leave a comment