На иницијативу председника Републике Француске, Емануела Макрона, покренут је пројекат Make Our Planet Great Again који ће пружати подршку међународном истраживању у области борбе против климатских промена.

Истраживачи климатских промена, пријавите се!

Четири нова програма под називом Make Our Planet Great Again које спроводи агенција Campus France, кофинансирају Министарство за Европу и иностране послове и Министарство високог образовања, истраживања и иновација, имају за циљ да мобилишу научнике из целог света као и целокупно друштво у борби против глобалног загревања.

Ови програми финансирања предвиђени су за области енергетике, екосистема, атмосфере и океанографије. Три велике области истраживања су приоритетне: геонауке, науке повезане са климатским променама и одрживим развојем као и науке у вези са са преносом енергије. Овај међународни конкурс намењен је истраживачима, предавачима, предузетницима, удружењима, невладиним организацијама и студентима из целог света.

Предложени програми финансирања:

  1. Програм за кофинансирање докторских уговора: научно-истраживачке установе добиће кофинансирање у износу од 50.000€ како би могле да приме једног докторанда током 3 године. Око 20 докторанада добиће финансирање за докторате који ће почети у 2018. години. (Пријава)
  2. Програм за кофинансирање постдокторских уговора: научно-истраживачке установе добиће кофинанисрање у износу од 25.000 € за годину дана и 50.000 € за 2 године како би могле да приме једног постдокторанда. Између 20 и 40 постдокторанада добиће финансирање за боравке који ће почети 2018. године. (Пријава)
  3. Програм за кратке истраживачке боравке: финансирање мобилности у трајању од 14 дана до 5 месеци за докторанде или истраживаче у Француској. Биће финансирано најмање 40 мобилности само за кратке боравке у 2018. години. (Пријава)
  4. Програм стипендија за изузетне таленте, у износу од 1.060€ месечно, за студенте који желе да заврше једну или две године мастера (у питању је диплома која се додељује за степен мастера): 50 стипендија биће додељено за академску 2018/2019. годину. (Пријава)

Рок за подношење пријава: 6. април 2018. године.

За процедуру одабира кандидата биће надлежни стручњаци и међународни комитет који ће окупити представнике свих области за које су отворени позиви.

Више информација о пројекту сазнај овде.

Извор: najstudent.com

Leave a comment