Представа савременог циркуса „Циркус гради поверење“ на тему дискриминације и борбе против предрасуда премијерно је изведена почетком ове недеље пред ђацима из новосадских гимназија ,,Светозар Марковић” и ,,Исидора Секулић” са циљем да се путем вршњачке едукације и други млади људи освесте о овој важној друштвеној теми. Како је представа изведена на несвакидашње допадљив начин, реакција публике овацијама није изостала.

Фотографија: Нина Рабинчук, учесница радионица за фотографију

Представа је настала као један од резултата уметничког пројекта „Циркус гради поверење“ у којем је учествовало 20 новосадских средњошколаца и студената који су, поред радионица савременог циркуса, похађали и радионице графичког дизајна, фотографије, управљања догађајима и маркетинга. Пројекат је реализовало Удружење Cinema City из Новог Сада у сарадњи са Ludifico и Креативним погоном, а захваљујући подршци Мисије Организације за европску безбедност и сарадњу у Србији (ОЕБС) и Британске амбасаде у Београду.

Поред креирања самог перформанса, млади учесници овог пројекта су уз помоћ ментора осмислили и визуелни идентитет представе и припремили промоцију. Пре и после извођења представе у обе школе, средњошколци су били у могућности да уживају и у изложби фотографија учесника радионица који су забележили читав креативни процес припреме перформанса.

Даниела Вуков Рус

Leave a comment