Припремили смо ти фантастична искуства из Берлина, Египта, Беча и са Златибора!

путовање
Клик на Приче са путовања и уживај! 🙂

У једно смо сви сигурни, било да је јесен, зима или пролеће – за путовање је увек право време. Пролеће, за многе савршено доба за посете разноразних дестинација због лепог времена који одише неком посебном радошћу и добрим расположењем. Како пролеће има своје чари, тако ни зима не посустаје што ће доказати искуства наших саговорника који су за портал Омладинских новина говорили о својим искуствима са путовања.

Скупе авионске карте

Новосађанка Милана Швоња је у фебруару одлучила да оде у Берлин у, Немачку, како би посетила бабу и деду. Она је путовала авионом и истиче да су авионске карте поприлично скупе, али да постоји опција да се оствари одређени попуст уколико се резервишу раније. Такође наводи да су се појавиле и нове авио-компаније које имају лет за 20, 30 евра што је, како каже, сјајна опција.

Прелепе локације Берлина

Милана нам је такође открила своје виђење Берлина након путовања.

„Берлин је огроман град са око 3 милиона становника, што је заиста пуно, али зато има одличне саобраћајне линије где ниједан воз, трамвај или неко друго јавно превозно средство никад не касни. Нека од популарнијих места у Берлину су: Бранденбурска капија, Берлински телевизијски торањ, Берлински зид, Берлинска катедрала итд. Оно што мене највише одушевљава јесу паркови од којих бих издвојила „Treptower Park“. Поред прелепог зеленила у том парку се налази и статуа војника ослободиоца који држи дете, у спомен палим совјетским војницима из 1945. године у бици за Берлин. Заиста феноменалан и дирљив призор“.

путовање

Никола – путујући Нишлија

Никола Петровић из Ниша воли  да путује што доказује чињеница да је три пута био у Тунису, два пута у Турској, четири пута у Грчкој, много пута у Црној Гори и Паризу, а такође је посетио и Египат, Мађарску, Аустрију, Хрватску, Немачку и Македонију. Он наводи да углавном путује преко туристичке агенције, зависно од даљине одредишта авионом или аутом, али врло ретко аутобусом. Такође наводи да се аутом и највише испати ићи, уколико иде четири или пет особа.

Sharm el Sheik – рај на земљи

Што се тиче омиљених дестинација Никола истиче Париз и Беч, али и још једно место које назива „рај на земљи“.

Sharm el Sheik, у буквалном преводу: рај на земљи. Налази се у Египту и то је најчистија вода коју сам видео, а рибице и корали су одмах чим уђеш у море. Добар део емисија о морским животињама се тамо снимају“, казао је Петровић.

За дочек Нове године – правац Беч!

Никола је ове године путовао у Беч и то за дочек Нове године.

„Асоцијације за Беч: културно, сређено,чисто и организовано. Прелеп град, поготово око нове године. Међутим већ 2. јануара је већ кренуло све да се склања и изгубио је ту драж. Ишли смо аутобусом и била је превелика гужва на граници. На Келебији смо чекали 6-7 сати, док се на Хоргошу чекало по 10-ак сати“, додао је Никола.

путовање
Никола у дивном Бечу!

„Ајмо на Златибор!“

Суботичанка Ивана Вујковић Ламић је овог пута придала пажњу лепотама наше државе и за један викенд уживала на тада снежном Златибору. „Уморила сам се од свакидашњих обавеза и посла и само сам одједном рекла најбољим другарицама „Ајмо на Златибор!“ После шест дана биле смо тамо. Ишле смо аутобусом, узеле смо повратну карту која и није толико скупа (око 2000, мало мање уколико си студент)“, рекла је Ивана.

Циљ путовања: ИСПУЊЕН

Ивану и њене другарице је дочекало сунце које је почело да топи снег великом брзином. То их није спречило да се опробају у зимским радостима и лепо се проведу.

„Имале смо диван смештај, а први дан смо се санкале и јахале коње што је било заиста забавно и изазовно. Други дан смо провеле на Торнику где смо се возале жичаром, попиле чај у кафићу, а затим се попеле на Видиковац са којег се простире величанствен поглед на планине. Трећи дан смо ишли на излет у Вишеград где бих издвојила Андрићград и вожњу чамцем Дрином.“

путовање

 

Надамо се да смо ти помогли при одабиру дестинације Миланиним, Николиним и Иваниним дивним и детаљно описаним искуствима. За шта год се одлучиш – нећеш погрешити, важно је само да се добро организујеш и са собом понесеш који динар, пасош, мапу одабраног града, сналажљивост и добро расположење! Срећан пут 🙂

Кристина Ивковић Ивандекић

Фотографија: Марија Ердељи и приватна архива

 

Leave a comment