Kако друштвене мреже утичу на своје корисникe?

друштвене мреже
Да ли су друштвене мреже промениле наше животе?

Друштвене мреже су социјална платформа без које се савремено доба не може замислити. Ушле су на мала врата и за кратко време постигле вртоглав успех међу популацијом различитог старосног доба. Међу бројним, у Србији, издвајају се три са највећим бројем корисника: Фејсбук, Твитер и Инстаграм.

Фејсбук је рапидно постао лична карта својох корисника. Изузев слика са путовања, оних из свакодневног живота, незаобилазних селфија, на својој страни можете поделити ваше мисли и осећања. Фејсбук је постао, заправо, легална база података својих корисника. Од увида у кретање свакога, до изражавања најинтнимнијих мисли и осећања.

Инстаграм, као једна од млађих друштвених мрежа била је преузета 3 милиона пута, за само три дана. Овај импозантни податак нам можда и најбоље говори о популарности апликација ове врсте. Инстаграм има сличности са Фејсбуком али нам такође пружа и различиту врсту задовољстава. Обилује филтерима који унапређују фотографије, па се самим тим можемо осећати као професионални фотографи.

Твитер, као трећа, а ништа мање важна апликација врло је брзо стекла своју популарност у Србији. Настоји да слободу изражавања сопственог мишљења остваримо на комплетан начин. Нека се ваш глас далеко чује! Проналазећи тако истомишљенике или можда оне са различитим ставом са ким ћемо ући у дебату на најразличитије теме.

друштвене мреже
Колико времена проводиш на друштвеним мрежама?

У Србији млади на друштвеним мрежама проводе све више времена. Не постоји прецизан податак, али чак 86.4% средњошколаца проведе више од сат времена за рачунаром. Слободно можемо рећи да је интернет створио зависност међу младима док је то код оних старијих је у мањем проценту, они су више окупирани пословним и другим обавезама. Питали смо вас каква су ваша искуства. Ево шта каже Мина (26) која своје профиле има на Фејсбуку и Инстаграму од њиховог настанка до данас.

 Више волим Инстаграм, јер га углавном млађи користе. Сем тога не оставља се много личних података као на Фејсбуку и посебно ми се свиђа што толико нема статуса који ме понекада и уморе. Не сматрам себе зависником, врло често због обавеза и заборавим да их имам. За разлику од својих пријатеља, који јесу зависни, не волим да објављујем шта једем, где се крећем, шта добијам или шта сам купила.

Данас је све више људи који овај вид комуникације користе у сврху своје самопромоције. Као и начин да се упознају са неким. Међутим, друштвене мреже могу бити опасније него што мислимо, јер мењају реалну слику стварности. Мина каже да је у умерености кључ свега.

Искреност пред породицом и пријатељима, а надасве искреност пред самим собом. Позитивно је када користимо апликације зарад спајања са људима које не виђамо често. Омогућавају нам да пратимо модне трендове и купујемо онлајн. Такође можемо их користити у пословне, маркетиншке сврхе, јер информације на тај начин брзо путују, као и за саму едукацију. Али постоји и онај моменат, где у сваком од нас чучи мала трачара која је знатижељна и воли да завири у животе других. Шта да се ради, човек је ипак социјално биће. 

Психолошки феномен зависности на друштвеним мрежама

Психолози критички посматрају феномен данашњице. Сматрају да оно што свакодневно обајвљујемо говори много више о нама него што то сами мислимо. Екстровертне особе много чешће објављују своје друштвене активности и детаље него што то чине интровертне особе.

Када правимо свој профил имамо неограничено време за самопрезентацију. Тада креирамо идеалну слику себе, онако како желимо да нас други виде. Испитивања су показала да се велики број људи са ниским самопоуздањем често окреће свом љубавном животу, описујући га идеалнијим него што јесте. Многи пате за материјалним моментом, плагирају ствари и шаљу лажну слику о ономе што поседују. Они који себе не сматрају довољно лепим, уз помоћ додатака и фотошопа свој изглед надограде до савршености и на кратко осете раст самопоуздања. Сваки лајк је плус у томе јер, није циљ показати колико сам важан, паметан или леп већ колико сам бољи од тебе.

Нажалост, уместо да корисници у реалном свету пораде на својој унутрашњости, па и спољашњости, своју линију мањег отпора траже у овом простору, јер тако је доста лакше. Не дозволи да те одвуче виртуелни вир.

 

Маја Савић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment