Неуспешан испитни рок може да се деси баш свима. Како се не обесхрабрити и кренути даље?

Сваки испитни рок проткан је бригом и нервозом. Сати и сати над књигама, кафе и енергетска пића у касним ноћним часовима, кризни тренуци када пожелиш да бациш све са стола… Уколико си био упоран и вредан, а резултати ипак нису били онакви какве си очекивао, време је да то пребродиш и да кренеш даље. У наставку прочитај и како.

 

  1. Немаш један или два, већ неколико испитних рокова

Звучи као клише, али боље је да лоше прођеш у јануару/фебруару него у октобру. После јануарског и фебруарског рока имаш још неколико рокова, што значи неколико нових шанси да положиш предмет/е које тада ниси. Уколико си вредно учио, без обзира на то што ниси положио, твоје знање остаје у глави. Надограђуј га и понављај већ научено и већ у наредном року проћи ћеш и боље него што би прошао у првим роковима.

 

  1. Не дозволи да те неположени испити обесхрабре

Бруцоше неуспешна полагања највише боле. На почетку су и, с првим неуспехом, мисле да то није за њих и да су вероватно промашили факултет или да просто нису способни да се ухвате у коштац са оним што се од њих очекује. Међутим, и студенти старијих година лако могу да се обесхрабре, посебно ако им је студирање и полагање испита до сада текло глатко. Најважније је да не дозволиш да посустанеш. Не бацај књиге, не плачи, не говори да то није за тебе. Дај себи један дан да отплачеш, а онда се врати у колосек.

 

  1. Не дозволи да постанеш опседнут учењем

То што ћеш учити сатима свакога дана, опседнуто понављајући градиво које ћеш имати на испиту који је за месец дана, неће ти помоћи. Да, дефинитивно ћеш добро урадити тај испит, али нема сврхе да се толико оптерећујеш и да запостављаш друге ствари у животу под изговором да мораш да учиш. Стићи ћеш све да научиш ако будеш остварен и у другим сферама живота зато их нипошто не запостављај.

 

  1. Не помишљај да одустанеш

То што си имао један неуспешан рок не значи да ће сваки следећи бити такав или да, на крају крајева, ниси за тај факултет. Дај себи времена, сачекај следећи рок и видећеш да ипак јеси и да је то само био неуспешан период који је прошао и који те је само ојачао.

 

Ања Минић

Фотографије: Unsplash

 

Leave a comment