Интернет ствари (Internet of Things) технологија

Уз модерне „паметне“ уређаје и све популарније друштвене мреже, интернет је постао саставни део наше свакодневнице. Уколико спадаш у особе које интернет сврставају у физиолошке потребе ( а све нас је више таквих), може те изненадити чињеница да ће у блиској будућности интернет играти још важнију улогу у животу човека.

Интернет као саставни део нашег живота

Интернет као саставни део нашег живота

Шта је интернет ствари?

Интернет ствари представља мрежу физичких уређаја који имају способност да се повежу и међусобно размењују податке. Сваки уређај се може пратити путем уграђеног система али истовремено може да функционише и самостално унутар постојеће инфраструктуре на интернету. То значи да је могуће контролисати те објекте и управљати њима без директног контакта.

Које ствари могу бити део интернета ствари?

Ти објекти могу бити било шта, од кључева до пејсмејкера, све док имају уграђен чип који садржи неку врсту сензора. Простије речено, уз примену ове технологије тражење новчаника може постати прошлост, а кафа може бити скувана пре него што изађеш из кревета једним кликом на дугме.

објекти који имају уграђен чип са неком врстом сензора

Објекти који имају уграђен чип са неком врстом сензора

Чему све ова технологија може допринети

Иако се технологија интернета ствари понекад може протумачити као остварење наших најлењих фантазија, постоје много битнија решења која она може и вероватно хоће понудити у будућности.

У медицини ће се умрежени објекти (попут споменутог пејсмејкера) моћи користити за праћење здравственог стања. Замишљено је да ће они моћи аутоматски да пошаљу сигнал када је пацијенту потребна хитна помоћ, што би могло спречити бројне смртне случајеве.

Интернет ствари има потенцијал да знатно олакша и пословне активности слањем података ресурсима и праћењем њихових перформанси, без обзира да ли су ресурси у питању машине производног погона, канцеларијски рачунари или стока на испаши. Разматрајући ове предности, интернет ствари би могао постати незамењив адут у модерном пословању. Употреба ове технологије се такође може применити и на разне инфраструктуре попут саобраћаја. Небо је граница за ову врсту технолошког напретка.

Напредак технологије интернета ствари

Глобална мрежа ће ускоро постати опипљивија него икад

Глобална мрежа ће ускоро постати опипљивија него икад

Цифре које прате развој ове технологије такође нису занемарљиве. Процењује се да ће до 2020. године постојати чак 30 милијарди умрежених објеката и да ће њихова вредност на светском тржишту у том тренутку достићи невероватних 7,1 трилиона долара. Из тог разлога не би требало да те изненади процена да ће свака особа до 2032. године бити у контакту са 3000 до 5000 повезаних обичних предмета.

Глобална мрежа ће ускоро постати опипљивија него икад. Ствари које су се често везивале искључиво за жанр научне фантастике се развијају у стварност.

Интернет као технологија се тек загрева.

Кристина Цветковић

Фотографија: unsplash.com

Коментари