Као и многи моји вршњаци, одлучила сам да се придружим клубу „одлива мозгова“. Вероватно и ти читаш ово из неке земље белог света или имаш некога ко се, поведен амбицијом или трбухом за крухом, пронашао у новој средини.

одлив мозгова
Емоције и разлози за одлазак

Не желим да ово буде жалопојка о томе колико је ситуација у држави неповољна за младе. То сви знамо и осећамо на својој кожи, на овај или онај начин. Овим путем желим да изразим емоције и разлоге за одлазак који превазилазе новчани мотив и шта све стоји иза одлуке пресељења у другу државу.

Биће тешко

Када год некоме предочим своју одлуку, коментар који у 99 одсто случајева добијем гласи „биће ти тешко.“

Слажем се у потпуности са тим коментаром. Знам да ће бити тешко одвојити се од мајке која никог другог нема осим мене на овом свету, да иако могу и нагласак довести до савршенства, моје презиме ће звучати страно. Свесна сам да на разговору за посао морам превазићи све квалификације особе до мене јер ће она имати привилегију места рођења.

Међутим, да ли је било где лако?

За успех је потребан труд, на било којој страни света. Ко се плаши тешког и очекује лако – по мишљењу моје маленкости – надрљао је.

Зашто идем?

одлив мозгова
Зашто?

Уколико већ не правим разлику у успеху „напољу“ и овде, зашто бих пожелела напустим свој живот и постанем вечити странац? У мом случају, лични мотив је превагнуо у односу на финансијски. Зато мој одговор на питање зашто идем увек гласи – ради себе. Сматрам да ова држава није место где треба да проведем остатак свог живота и то не због бољих пословних прилика или зато што је овде све „црно,“ већ због сопствене личности. Имам утисак да ћу се у страној средини осећати више као код куће, колико год то можда немало смисла.

На срећу, околности су ми дозволиле избор и шансу барем да пробам. Нико не може да гарантује да ћу тамо остати и пронаћи себе али желим да покушам, да видим да ли сам у праву. Водим се идеологијом да је боље покушати него мислити „шта би било кад би било.“

Размишљаш о одласку?

одлив мозгова
Остати или отићи

Пре свега је потребно размотрити мотиве. Да ли планираш да одеш искључиво ради бољих пословних/финансијских прилика или иза тога стоји и нешто више? Уколико идеш јер сматраш да је трава зеленија на другој страни, онда ће ти заиста бити тешко. Ако сматраш да ће ово увек бити твој једини прави дом, потруди се да успеш овде јер ће ти то увек више значити. Наравно, то не значи да не треба да покушаш. Увек имаш право избора и право да се предомислиш.

Уколико си, пак, „чудна сорта“ као и ја и сматраш да треба да промениш средину, могу да ти пожелим све најбоље и поручим да такво мишљење није погрешно само зато што се можда не слаже са другима.

Ово је велики корак – не могу рећи да не осећам страх. Међутим, истовремено осећам и узбуђење, срећу и гајим наду да сам одабрала прави пут за себе, што је јаче од страха.

 

Кристина Цветковић

Фотографије: unsplash.com

Leave a comment