Увек се говори о уметничким делима и њиховој цени. Како се долази до те баснословне суме од више десетина, па и стотина милиона долара? И како долази до тога да дело на коме можда не препознајемо на први поглед уметничку вредност, кошта више него што бисмо могли замислити?

уметничко дело
Знаш ли како се формирају цене уметничких дела?

Како настају цене?                          

Као и на сваком другом тржишту, тако се и на тржишту уметничких дела цене формирају у складу са понудом и потражњом.  Цена одређеног дела се процени у складу са тиме који је уметник радио ово дело, да ли је дело оригинал или постоји више реплика истог дела, итд. Када се формира почетна цена и када дело стигне на аукцију, цена може само нарасти све у зависности од потенцијалних купаца, те тако добијамо те огромне цифре.

Зашто толико новца за уметност?

Многим богатим људима, куповина уметничких дела је углавном само бизнис, улагање новца у будућност. Ако сада купе  уметничко дело неког познатог аутора његова цена ће временом само расти, тако да улагање у уметничка дела заправо само доноси зараду у будућности.

уметничко делоТренутно најскупље уметничко дело

Тренутно најскупље уметничко дело је слика Леонарда Да ВинчијаSalvatorMundi“ , продато 2017. године за невероватних 450 милиона долара. Када је објављено да ће дело бити на аукцији, било је очекивано да ће достићи велику суму, из врло простих разлога. Леонардо Да Винчи је једно од најзначајнијих имена историје уметности и не дешава се тако често да неко од његових дела изађе на тржиште. Исто важи и за дела других старих мајстора, која се обично налазе у власништву музеја и многа од њих важе за национална културна добра. Што значи да су неотуђива.  С тога када се дело једног старог мајстора из приватне колекције нађе на аукцији евидентно је да ће постати најскупље уметничко дело.

Пре Леонарда

Пре него што је дело Леонарда Да Винчија стигло на аукцију, најскупље уметничко дело било је „Interchange“ (Размена), Вилијема де Кунинга, сликара америчког експресионизма. Уметничког покрета, који је настао у Америци након Другог светског рата.

уметничко дело
Interchange – Кунинг

Све до изласка слике „Salvator Mundi“ на сцену, битку за најскупље уметничко дело водила су остварења сликара модерне уметности, насталих у периоду од  19. века  до садашњег момента.

Списак десет најскупљих уметничких дела

  1. Леонардо Да Винчи, Salvator Mundi, 450 милиона долара
  2. Вилијам Де Кунинг, Interchange, 304 милиона долара
  3. Пол Сезан, The Card Players, 2011. 270 милиона долара
  4. Пол Годен, Nafea Faa Ipipo, 2014. 213 милиона долара
  5. Џексон Полок, Број 17А, 2015. 203 милиона долара
  6. Марк Ротко, Број 6 (Љубичасто, зелено и црвено), 2014. 190 милиона долара
  7. Рембрант, Портрети Мартина Сулманса и Опјен Копит, 2015. 182 милиона долара
  8. Пабло Пикасо, Жене из Алжира, 2015. 181,7 милиона долара
  9. Амадео Модиљани, Nu Couche, 172,6 милиона долара
  10. Џексон Полок, Број 5. 1948. , 2006. 164,5 милиона долара

Текст: Адријана Турајлић

Фотографије: artnews.com, artnet.com

Leave a comment