Писци се слажу око једне чињенице. Постоји само један савремени времеплов, а он се крије на најочигледнијем месту. Да ли сте некад свратили до библиотеке?

библиотеке
Колико често одлазиш у библиотеку?

Питате се шта би тамо омладина радила. Посебно, ако не воли,или нема времена да чита. У савремено време, мало ко воли (има времена) да чита, а за библиотеку увек чујемо када се попуњавају жалопојке о омладини које не чита, о грађанима  са ниским познавањем књижевности.

Е, па, библиотека није само то, иако јој је основна намена да буде складиште за књиге. Пошто библиотекари не умеју да представе у најлепшем светлу, већ је приказују као мучионицу читањем, ми ћемо данас представити једну обичну библиотеку.

Складиште књига

Већина чланова библиотеке иде у библиотеку због њене позајмне делатности. Из библиотеке се позајмљују књиге за читање, али то није једини посао.

 Књижевне вечери

Писци уживају у библиотекама и због тога често једног чувеног писца можете упознати у читаоници док представља најновију књигу. Иако писца данас можете слушати у удобности свог дома преко  савременог пријемника, ипак се ништа не може мерити са разговором уживо. Писац воли да упознаје читаоце док са њима разговара.

Уметничке вечери

Понекад се разлика између уметничких догађаја и књижевних вечери не примећује, јер се на књижевним вечерима појављују и глумци, рецитатори, певачи, али није нимало чудно да библиотека покрене сликарске изложбе (или песничко-глумачке наступе), али без писаца.

библиотеке
Шта се све крије из врата једне библиотеке?

Велика обавештеност

Обавештеност о свему је главна одлика библиотекара. Увек се изненадите колико библиотекари знају и шта све чују од ових старих књига. Такође, библиотекари могу бити велика помоћ код израде семинарских радова, јер могу пружити сазнања у коју књигу да завирите. Многи ученици први пут закораче у библиотеку управо када осете да им је потребна оваква врста помоћи.

Обуке и предавања

У библиотекама се одржавају обуке, па можете сазнати о птицама, научити нови језик, бавити се сликарством. Понекад, ова предавања добију облик правих малих научних догађаја (као НоћМузеја). Данас су библиотеке опремљене интернетом и пружају корисницима могућност коришћења интернета, али омогућавају и разне врсте обука из ове области. Стога је библиотека и место за развој њених чланова.

Место за одмор

Читаонице су углавном полупразне (ако није испитни рок), па и сам боравак у библиотекама представља својеврсно опуштање. Бука постаје загађење (као смог, дим, прашина), а читаонице су незагађене буком.  Многе библиотекеимају издвојена места  где читаоци могу попити пиће, а да не сметају другим читаоцима(или књигама), јер је у читаоницу забрањено уношење пића и хране (осим воде).

Место за познанства

Стога, одаберите данас време да се упутите у библиотеку. Да, то је она зграда у средишту града, поред парка. Поред те зграде се често шетате, али, иако су врата широм отворена, никада нисте закорачили унутра. Данас се усудите. Не знате шта се може десити. И други млади људи иду у библиотеку. Нека од најлепших пријатељстава су започели као неспоразуми у овој старој згради.

 Милан Суботић

Фотографије: unsplash.com

Leave a comment