У недељу, 5. марта Југослав Пантелић се последњи пут обратио овогодишњој публици Феста и заказао следећи сусрет за тачно годину дана.

фест

Награде програма „Српски филм”

Прва церемонија додела награда одржана је у петак, 2. марта у дворани Сава центра, где су додељене награде у такмичарском програму „Српски филм“. Највећи број награда добио је филм „Едерлези рајзинг“, редитеља Лазара Бодроже коме је припала награда и за најбољег редитеља. Поред бројних награда филм „Едерлези рајзинг“ однео је кући и награду Београдски победник за најбољи филм. За најбоље глумце проглашени су Џесика Стојадиновић и Себастијан Каваца, актери истоименог филма. Награда жирија у чијем саставу су били Дамјан Козоле, Ален Синкауз, Милош Тимотијевић и Катарина Радивојевић на челу са Лорданом Зафрановићем доделили су награду сценаристи и редитељу Кости Ристићу за филм „Бандити у потрази за мамом“. Признања за најбољу фотографију Миладину Чоловићу, и најбољи сценарио Ђорђу Милосављевићу донео је филм „Изгредници“ редитеља Дејана Зечевића.

Жири програма „Границе”

Победу је однео документарни филм „Хитлеров Холивуд”  , који прича причу о времену Хитлерове владавине али и о данашњој политичкој ситуацији и пропаганди, која постоји у свакој држави. Награду критичара Небојша Ђукелић добио је филм „Comic sans” у режији Невиа Марасовића.

Главни такмичарски програм

Трећег марта у Сава центру одржана је додела награда из главног такмичарског програма. Неда Арнерић добила је специјално признање Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности.  Филм „Шармер” у режији Милада Аламија освојио је награду Београдски победник за најбољи филм, а награда Београдски победник за досадашње стваралаштво додељена је руском редитељу Карену Шахназарову. Жири награде чинили су Јован Јовановић, Мила Турајлић, Гордан Кичић и Елма Татарагић, а председник жирија био је Милчо Манчевски.Најтраженији наслов овогодишњег феста је филм „Фантомска нит” који је освојио награду публике.

Ноћ оскара

Петог марта је званично завршен 46. ФЕСТ, док је у исто време у Лос Анђелесу одржана додела Оскара. На овогодишњем фесту публика је имала прилику да погледа десет филмова који су били номиновани за Оскара, од којих је шест филмова однело награду у десет категорија. Публика је имала прилике да погледа филм „Облик воде” који је однео четири награде укључујући и награду за најбољи филм. Награду за најбољу глумицу добила је Френсис Мекдорманд у филму „Три билборда испред Ебинга у Мисурију”, а Сем Роквел је проглашен за најбољег споредног глумца у истоименом филму. Алисон Џејни однела је награду за најбољу споредну глумицу у филму „Ја Тоња”. Оскара за најбољи страни филм добио је чилеански филм „Фантастична жена” који је такође био приказиван на овогодишњем фесту. Филм „Фантомска нит” однео је награду за најбољи костим, награду за најбољи адаптирани сценарио у филму „Скривена љубав” добио је Џејмс Ајвори који је уједно постао и најстарији добитник Оскара у историји, добивши награду у својој 89. години.

46.ФЕСТ је и ове године испунио сва очекивања и напунио 12 дворана широм града са 418 пројекција, а од тога 116 премијера. Фест нас из године у годину одушевљава избором филмова и оставља у неизвесности и великом ишчекивању следећег феста. 47. ФЕСТ биће одржан од 22. фебруара до 3. марта 2019. године најавио је Југослав Пантелић.

 

Текст: Милена Томић, Софија Станковић

Фотографија: ФЕСТ

Leave a comment