Радионица за децу „Ретровизор – пут кроз културно наслеђе Војводине“ одржаће се у среду, 7. марта у Музеју Војводине, Дунавска 35, од 14 до 16 и од 16 до 18 часова. Намењена је деци узраста од 6 до 10 година, а учешће је бесплатно.

Нека се деца упознају са културним наслеђем Војводине!

Деца ће слушати о културном и градитељском наслеђу Војводине, а посебна пажња биће посвећена Петроварадинској тврђави и њеном Подграђу, те средњевековним грађевинама – цркви Арача и Тврђави у Бачу, које су од великог градитељског и културно-историјског значаја.

Кроз интерактивну и едукативну радионицу деца ће учити о историји и култури Војводине, али истовремено и развијати своју креативност правећи грађевине од глине и пластелина и бојећи цртеже Подграђа, под вођством професорица са Департмана за архитектуру и урбанизам Марие Силађи, Мирјане Сладић и Анице Драганић.

Радионицу организују новосадски ЕУ инфо поинт, Департман за архитектуру и урбанизам новосадског Факултета техничких наука и Музеј Војводине. Она је део кампање Делегације ЕУ у Србији којом се 2018. година обележава као Европска година културног наслеђа.

Војводина, као територија са богатим културно-историјским и градитељским наслеђем представља важан део како српског, тако и европског културног наслеђа. Истовремено, она је конгломерат различитих култура, вера и нација које су живеле и и даље живе заједно на овом подручју.

Европа током целе 2018. године обележава различитост и богатство свог културног наслеђа, које укључује споменике, локације, традиције, нематеријално наслеђе и друге видове креативности, као и вредне збирке које чувају музеји, библиотеке и архиви.

Кампања се спроводи широм Европске уније на иницијативу Европске комисије, како би се промовисали културна различитост, интеркултурни дијалог и друштвена кохезија, те како би се истакао економски допринос културног наслеђа развоју културе и креативних сектора, укључујући мала и средња предузећа, локални и регионални развој.

Leave a comment