У уторак, 6. марта, у Новосадском позоришту ће гостовати „М студио“ и „Compagnie Pal Frenak“. Они ће од 19 часова извести „To_R“.

Дело Пала Френака у Новосадском позоришту

Пал Френак са екипом студија М прича о једном замишљеном догађају, скупу, лутању између два света, квалитету – изговореном и неизговореном, о односу привидног лудила и стварности. Кореографија се базира на игри линеарних и спиралних енергија кроз френаковске карактеристичне покрете и елементе узете из језика знакова. Видимо свакодневне ситуације у којима се конструктивно или деструктивно развијају нити разних догађаја. Из комбинације тих ситуација ствара се нови квалитет који нас води од хаоса до реалности. Цена карте је 400 динара, за студенте, пензионере, ђаке и групне посете 300 динара.

Француско-мађарски кореограф Пал Френак је носилац бројних домаћих и иностраних признања и награда. Од осамдесетих година живи и ради на релацији Париз-Будимпешта. Његову младост, као и каснији уметнички рад, обележила је чињеница да су му оба родитеља била глува, тако да је његов матерњи језик заправо језик знакова и он чини суштину његовог рада. Пал Френак је створио нови стил који динамичним покретима, осетљивошћу и изразом иде преко граница вербалног.

Leave a comment