Успешно завршеним Piano City – промо викендом, одржаним 24. и 25. фебруара 2018. године, најављен је други фестивал Piano City Нови Сад, који ће бити одржан у периоду од 7. до 9. септембра, у организацији удружења Mystiland.

Коста Јевтић, један од оснивача

Како је некима већ познато, ова глобална манифестација, осмишљена од стране немачког композитора и визионара Андреаса Керна, одржава се од 2010. године у пет европских градова, Берлину, Милану, Напуљу и Палерму, раме уз раме са Новим Садом.

Изузетно сложене припреме и организација овог фестивала, одржаног 2017. године, носиле су са собом велике изазове, па и финансијске недаће. Удружење Mystiland је водило читав пројекат без буџета, а лиценца за одржавање фестивала добијена је захваљујући неочекиваном и драгоценом спонзорству италијанске туристичке агенције „Ле Чикале“ („Le Cicale – Casa vacanze“) из Напуља, града у којем се Piano City одржава од 2013. године. На овај начин Новосађани су добили могућност да доживе незабораван тродневни пијанистички дефиле, највећи до сада одржан код нас.

Ево шта о тој сарадњи и разлозима због којих је до ње дошло каже Мaурицио Тизо, менаџер ове агенције:

,,Неколико је различитих мотива због којих смо одлучили да подржимо фестивал Piano City Нови Сад 2017. године. На првом месту то је пријатељство које нас повезује са иницијаторима фестивала. Коста Јевтић и Маја Алвановић поседују велике уметничке и организационе способности, у шта смо веровали од самог старта. То је наш други мотив – радовала нас је могућност да помогнемо у рађању нечег племенитог, што ће кроз време наставити да живи. Трећи разлог је лепота ваше земље, Србије, о којој смо врло мало знали пре нашег повезивања. Открили смо да је Србија земља топлих и гостопримљивих људи, дивних градова и села. Београд, Нови Сад, Сремски Карловци и друга места, прелепи су, очаравајући и препуни историјског и културног богатства. Четврти разлог зашто смо подржали Piano City Нови Сад је прилика да и италијанска јавност сазна више о вашој земљи. Пети је жеља за остваривањем снажне везе између наших култура, управо кроз музику. Као шести мотив, ту је могућност да и многи грађани Србије открију нашу културу и лепоте Напуља и његове околине, о којима се такође недовољно зна и које се често неправедно потцењују у корист неких популарнијих дестинација у Италији. Грађани јужне Италије и грађани Србије деле сличну судбину. И једни и други смо диван народ, али помало скрајнут на маргине, не увек својом кривицом. Општа слика о нама коју шира јавност има не одражава реално оно какви ми јесмо заправо. Због тога, један од начина да се то превазиђе може доћи управо кроз успех фестивала Piano City у Напуљу и Новом Саду и наше међусобно повезивање кроз уметност.“

О уметничкој „размени“ са Италијом најбоље може посведочити учесница свих досадашњих манифестација у оквиру фестивала Piano City Нови Сад, млада пијанисткиња Ивана Дамјанов, која је победила на такмичењу Ренато Селани, чију организацију потписује Piano City Милано.

Ивана Дамјанов

Сарадња иде и корак даље, па тако организатори фестивала радо бивају позвани да наступају на Piano City фестивалима у другим градовима. Тако је на фестивалу у Новом Саду један од хедлајнера био уметнички директор фестивала Piano City Напуљ, пијаниста Дарио Кандела, а организатори нашег фестивала Маја и Коста, имали су, такође, запажене наступе на Piano City фестивалу у Милану.

Пријатељство које су кроз рад на овом фестивалу остварили град Нови Сад и Напуљ, само је зачетак низа других који ће нашем граду отворити врата ка европским центрима културе.

Уверени смо да ће се предстојећи Piano City Нови Сад потрудити да приреди публици незаборавну тродневну шетњу кроз различите музичке жанрове и амбијенте нашег града, а да би у томе били још успешнији потребно им је обезбедити средства. Овим путем позивамо све институције културе и заинтересоване спонзоре да им у томе помогну!

Бранислава Загорац

Фотографија: Марија Ердељи

 

Leave a comment