Завршено је дводневно уживање у чаробним звуцима клавира, а следеће слушање неких нових пијаниста на Piano City фестивалу биће у септембру.

Друге вечери смо слушали Ивану Дамјанов и Косту Јевтића

У недељу, 25. фебруара, завршен је промо викенд фестивала Piano City. Публика је прво слушала композиције Шопена, Равела, Дебисија и Листа у одличном извођењу младе Иване Дамјанов, а након ње, уживали су уз предивне звуке ауторске музике Косте Јевтића.

Коста Јевтић је такође и један од оснивача овог фестивала у Новом Саду, те нам је рекао нешто више о самој манифестацији.

– Било је јако тешко организовати и реализовати први фестивал, али је прошао одлично, те се припремамо за следећи. Сви промотивни концерти до сада служили су приказивању концепта фестивала. Задовољни смо како је протекао овај промо викенд и какве су реакције публике, као и подршком самих уметника који су својим појављивањем допринели фестивалу –  додао је и то да је битно што су установе показале да су отворене за сарадњу.

 

На питање колико је битна и шта уопште представља међународна сарадња и мрежа  Piano City фестивала, Коста је рекао:

– Јако је битна како за слику нашег града, тако и за развој културе  и музике и за мрежу коју Piano City гради.  Уметнички директор истог фестивала у Напуљу је прошле године је одржао сјајан концерт овде, Маја Алвановић и ја смо наступили на Piano City фестивалу у Милану, а Ивана је победила на такмичењу који организују Piano City фестивал. Наши пријатељи из Италије где је овај фестивал и највише заживео, помогли су и омогућили организовање прошлогодишњег фестивала у Новом Саду, тако да можемо рећи да је ова међунарадна сарадња донела много тога.

Овај промо викенд најавио је пролећни позив пијанистима који желе да наступе на фестивалу у септембру, као и позив институцијама које желе да се укључе, али и грађанима који желе да уступе свој приватни простор и да се у њиховом дому или дворишту одржи мали концерт интимне природе.

Уколико си успешан млади пијаниста, пријави се! За оне који у пијанизму уживају само из публике, имамо једну поруку: видимо се у септембру!

Ивана Дамјанов

 

Данијела Шиловановић

Фотографија: Марија Ердељи

 

Leave a comment