На такмичењу ИККЕР 2018 (Интеррегионално такмичење кувара еуропских регија), које је одржано у Макарској, Хрватска, студенткиња IV године гастрономије Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, Ана Милошевић, била је једини женски такмичар, једини студент међу професионалцима и једини такмичар из Србије.

         Детаљ са такмичења ИККЕР 2018

Након завршетка циклуса регионалних такмичења кувара који су се одржали у Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Словенији и Италији ШКМЕР (Шефови кухиња медитеранских и еуропских регија) је организовао интеррегионално такмичење кувара европских регија – ИККЕР као врхунац свих такмичења на којем се прогласио најбољи интеррегионални кувар године.

На ИККЕР – у се окупило 10 најбољих кувара са свих регионалних такмичења, те је међу њима одабран онај који је понео титулу најбољег интеррегионалног кувара (ово је такмичење затвореног типа, само за оне који су освојили највиша места на претходним такмичењима).

Победник такмичења је Дамир Томаш, шеф кухиње макарског хотела Метеор, док је другопласирана била једина жена која се такмичила, Ана Милошевић, са департмана за географију, туризам и хотелијерство новосадског ПМФ-а. Треће место освојио је куварски првак из Бања Луке Драган Шљивић, шеф кухиње ресторана Монограм.

Ове је године по први пут био уведен и медијски Гранд Прих, односно представљање такмичара пред жиријем новинара, а ту је најбољи био Никола Мишовски, шеф у скопском ресторану Chateau Kamnik Winery и водитељ македонске емисије „Крушке и Јабуке“.

Ана је право на ово такмичење стекла освојивши златну медаљу и пехар за најбољег кувара у категорији професионалаца прошле године у Будви, под руководством наставника Горана Радивојевића и Бојане Калењук.

Leave a comment