Је ли култура данас исто што и некад или се њено значење променило?

Шта се променило у култури комуникације?

Приликом распитивања о овој теми прво сам упитала комшиницу из села како су се млади дружили у њено време, где су се окупљали и шта су посећивали. Изненадила сам се када сам чула да су ишли на тзв, „корзо“, да су имали петком увече биоскоп у селу, да су организоване представе у пригодним приликама. Сада у том истом селу ништа од наведеног не постоји. Млади одлазе у град, свако на своју страну. Дом омладине постоји као зграда, али се не користи у те сврхе.

Данас корзо не постоји – свако шета за себе и гледа своја посла. Етно куће су претворене у кафане. Прича о култури се данас  своди у великој мери на едукацију о пословном бонтону. Данас не постоје игранке  и не излази се у току вечери, већ после поноћи. Данас се не комуницира уживо већ преко интернета. Свако за својим столом седи и нема говора да ће бити прилазака и упознавања младих, осим у изузетним случајевима. Свако има своје друштво. Слобода избора је за поштовање, али отуђеност младих и усамљеност су честа појава. Зашто је то тако? Да ли су нам савремене технологије и брз темпо живота донели нова културна дешавања или су нам однела и постојећа? Размисли о томе да ли нам културна дешавања требају и да ли нам оплемењују друштвени живот.

Неговање културе је битно у сваком сегменту, па тако и културе друштевног живота који је веома значајан за омладину. Можемо уносити новине и обогаћивати друштвени живот у корак са савременим начином живота, али толико је важно очувати одређени ниво културе који ће младе окупљати, уједињавати, зближавати и оплемењавати.

 

Сузана Марјановић

Фотографија: unsplash.com

Leave a comment