Ако спадаш међу оне којима се желудац завеже у чвор само на помисао излагања пред професорима и колегама, имамо решење за тебе у виду само неколико проверених трикова!

Неколико трикова како да избегнете страх
Савладај вештине јавног наступа у само пар корака!

Припрема је кључ успеха

Александар Грејем Бел је имао изреку „пре свега, припрема је кључ успеха“. Ова веома мудра изрека је и више него примењива када се говори о јавном наступу. Први корак припреме је учење онога што излажеш, са потпуним разумевањем. Познавање тематике излагања је темељ самопоуздања током јавног излагања.

Како је твој рад највероватније преопширан да би се цео испричао, не би било лоше да саставиш неколико теза које обухватају суштину рада и сажето објашњавају његову тематику. Придржавајући се тих теза пробај да формираш свој говор. Уколико постоји временско ограничење излагања, ово ће ти бити кључан алат јер ти пружа могућност да код куће измериш трајање излагања и начиниш измене уколико за то има потребе. Проба излагања код куће је у сваком случају добра идеја, јер се на тај начин упознајеш са интонацијом и темпом свог гласа и сваким понављањем утврђујеш штиво.

Вежбај пред породицом/другарима

Након што извежбаш излагање неколико пута насамо, предлажемо ти да ангажујеш своју породицу или пријатеље као публику. Излагање пред другим особама је најстрашнији аспект јавног излагања. Проба у ближем кругу људи ће ти послужити као увид у оно што те чека, а истовремено пружити подршку током излагања без притиска оцењивања. Још једна велика предност ове вежбе је и што ћеш током правог излагања имати у глави да си ово већ прошао и да ту тему не излажеш први пут.

Избегавај учење напамет
Избегавај учење напамет

Избегавај учење напамет и примени метод објашњавања

Не постоји ништа досадније од рецитованог говора чију суштину не разуме ни сам говорник. До сада се подразумева да си материју научио и да разумеш о чему се она ради. Покушај то да објасниш на начин на који би покушао то да објасниш свом другу. Професори из твог излагања желе да виде да ли си ти заиста разумео тематику свог рада, а то ћеш најбоље представити „предавањем.“ Уколико су покрет и мимика примењиви на задату тему, тим интересантније. Резултат успешне презентације се мери тиме колико је публика разумела оно што им је испричано.

Елиминиши страх од одбијања

У самом корену страха од јавног наступа лежи страх од одбијања. „Шта ако се избламирам, кажем нешто погрешно или застанем? Шта ће помислити публика?“ Уколико ти се ова питања појаве у глави непосредно пре или током излагања, важно је да се сетиш да су и они људи. Чак и професори, колико год да ти је у то понекад тешко поверовати. Твоја публика је ту да те саслуша, не да те исмева. Грешке нису велики баук, оне су само то – грешке.

Најважније је да запамтиш да је говорништво вештина, а не таленат, генетски склоп и слично. То значи да се оно може научити, увежбати и довести до савршенства.

Кристина Цветковић

Фотографија: unsplash.com

Leave a comment