Они померају границе немогућег

Научнике често замишљамо као седе људе који ретко излазе из лабораторија и стално носе наочаре и беле мантиле. Иако вероватно има и оваквих, ови млади су доказ да године искуства и рада нису услов за генијалност и брилијантност. Представљамо ти пет младих научника који сваки дан чине оно што је већини немогуће.

Млади који мењају свет

1) Константин Батигин – рокер и заљубљеник у астрономију

Астроном и асистент на Калтеку, пронашао се 2015. године на Форбсовој чувеној листи ,,30 испод 30’’ захваљујући потенцијалном открићу девете планете у Сунчевом систему. Батигин и још један астроном уверени су да су открили досад невиђену планету далеко изван орбите Плутона око сазвежђа Орион. Осим што ради на факултету и открива планете, Батигин свира у рок бенду и потпуно је обичан момак.

2) Сучи Сарија – алгоритми који спасавају животе

Сарија је још као мала волела алгоритме и кодове, али је највише желела да остави траг у људским животима. Школовала се за педијатра, а пре четири године она и њен тим направили су алгоритам који ће указивати на најраније знаке септичког шока. Осим овог, она је креирала и алгоритам који ће показати којој превремено рођеној беби ће највише бити потребна нега. Сада ради на развијању алгоритма који ће помоћи пацијентима са аутоимуним болестима.

3) Џон Фриман – истраживач перцепције и психологије

Фриман је асистент на Њујоршком универзитету и директор Социјално-когнитивне и неуролошке лабораторије. Он проучава судове које о некоме доносимо на основу његовог лика и то у само једној секунди. Ових судова најчешће нисмо ни свесни, а он је развио софтвер који ће помоћи у тумачењу тих мишљења.

4) Патрик Хцу – модификовање људског генома

Са само 22 године, Хцу је искористио протеин звани Цас9 како би модификовао људски геном и то са невероватном тачношћу. Ову револуционарну технологију сада користи за терапију људског генома и води неколико пројеката који ће помоћи у раном откривању ћелијских болести. Хцу сада има 25 година.

5) Хенри Лин – истраживање планета, галаксија и ванземаљаца

Овај двадесетрогодишњи студент освојио је награду од 50,000 долара на Интеловом такмичењу младих научника за свој рад о симулацији галаксијских кластера. Предложио је и нови начин на који би се могла тражити екстратерестријална интелигенција, као и чудноват тест за панспермију у галаксији.

Тина Натарош

Фотографије: unsplash.com

Leave a comment