Упознај Молину, најстарији ски-центар у Шпанији!

Поглед са терасе хотела – оставља без даха!

Захваљујући томе што је окружена морем и океаном, Шпанија има веома благу климу. Али то се односи само на пределе уз обалу. Укрцали смо се у кола и кренули из Барселоне, у којој је крајем децембра било предивних 15 степени и чисто небо, и кренули на север, према граници са Француском. Након нешто мање од два сата вожње стигли смо у ски-центар Молина. Тамо је било минус 15 и докле год ти поглед досеже – снег.

Полако смо се успињали и остављали иза себе равницу. А онда одједном, као да је неко лењиром повукао праву линију, на планини испред нас јасно се видела граница између дела покривеног шумама и дела прекривеног снегом. Ски-центар у који смо дошли налазили се у подножју Пиринеја и омиљено је место за одмор како за породице, тако и за младе. Можеш да бираш између разних активности. Представљам ти неке од опција за забаву и релаксацију на планини.

  1. Снежне активности

Зашто долазити на планину прекривену снегом, ако не желиш да скијаш? Уколико си се, као и ја, први пут одлучио на то да станеш на скије, не чини то на своју руку. Сваки ски-центар, па и овај, имају тренере за све нивое и узрасте, који ти могу помоћи да савладаш неку од снежних активности – скијање, вожња мотором по снегу, пешачење, итд. За породице су организоване мање опасне, али веома забавне активности као што су – спуштање у џиновској врећи у облику крофне низ благо стрму косину планине, клизање на леду, пењање лијанама по парку за забаву и авантуру, и многе друге опције. Најблаже стрмине су одзвањале дечијим смехом док су их родитељи вукли на санкама док се не другом крају одиграва такмичење у прављењу Снешка Белића. Како не бити насмејан у таквом окружењу?

Пењање на врх је лако! После је иѕаѕов спустити се!
  1. Брррр, напољу је такооо хладно!

Напољу је сувише хладно, не желим да изађем из хотела. Без бриге, свако одмаралиште нуди и прегршт опција уколико не желиш да изађеш на снег. На програму је куглање, вежбање у теретани, за најмлађе је на располагању играоница итд. Пошто сам већ првог дана пала и повредила колено, нисам баш била у стању да скијам. Али је зато базен био моја омиљена активност сваког дана. Док напољу пада снег и чује се граја деце која се грудвају, ја сам пливала и опуштала се у хамаму. Свако бира оно што му највише одговара!

Док се неки напољу смрзавају, неки унутра уѕивају у базену као усред лета!

Иако преферирам топло време, боравак на планини је одмор који би свако требало да си приушти барем једном годишње. Свеж ваздух и предивна природа која те окружује донеће ти мир и спокој и вратићеш се кући пун енергије, спреман за нове радне победе! И ко зна? Можда тај мир пронађеш у подножју шпанских Пиринеја!

Текст и фотографије: Јелена Врцељ

Leave a comment