Можда га још увек нисте видели, али средином прошле године становник Новог Сада постао је и један рис.

новосадски рис
Новосадски рис Фарида Руеде

Довео га је један млади уметник из Мексика, Фарид Руеда. Изузетно талентован и посвећен уличној уметности, пре свега муралима.

Фарид Руеда и мексичка уметност

Фарид Руеда као и други познати мексички уметници има својеврстан стил дубоко везан за традицију своје земље. Када неко спомене мексичку уметност, сви одмах помислимо на сликаре као што су Фрида Кало или Дијего Ривера, у овом случају верујемо да је Фарид Руеда у извесном смислу и њихов наследник.

Образовање

Рођен је у Морелосу, а када му је било девет година са родитељима се преселио у предграђе Мексико Ситија. Фарид је ту завршио основну и средњу школу, да би потом постао студент Националне академије визуелних уметности. Како није био задовољан програмом на Академији, убрзо је напустио студије и сасвим се посветио својој уметности. Сарађивао је са једним уметником, који се бавио уличном уметношћу, а који је пресудно утицао на његову даљу каријеру.

новосадски рис
Коју причу крије овај новосадски рис?

Стил

Ликовни израз Фарида Руеде је специфичан, неки чак кажу да је то „техника калеидоскопа“. Сваки његов рад је подељен на мање површине, углавном геометријских облика које се савршено уклапају у већу целину. Сваки део целине има своју боју, а свака од њих је изузетно јака и засићена, што даје на живости свим његовим делима. Његови мурали се чак могу описати и као структурални шаблони, с обзиром на поделу ликовне представе на више површина.

Новосадски рис

Процес рада на Новосадском рису, може се пратити и на његовом Инстаграм профилу. Након што је изабрао одговарајућу фотографију риса, дигитално је обрадио и представио је скицу коју планира да пренесе на зид. Међутим можемо приметити да коначни резултат није једнак скици, што свакако можемо приписати уметничкој слободи или пак његовој жељи да прилагоди своје дело датом простору.

Фарида Руеду инспиришу приче из мексичке традиције и културе. Његове радове углавном одликују представе животиња. Да ли Новосадски рис има неку посебну причу? Можда нам је Руеда то оставио као домаћи задатак да истражимо или ћемо одговор наћи у књизи кратких прича, коју пише и за које сам ради илустрације.

Где?

Новосадски рис се налази у Војвођанској улици, на бочном зиду једне зграде. Ипак тешко га је не видети или промашити, с обзиром на величину дела и боје које хватају ваш поглед. Управо је то оно што одликује рад овог уметника, неизбежна интеракција са публиком. Какво год да имате мишљење о уличној уметности дела Фарида Руеде ће макар на тренутак окупирати вашу пажњу и поглед. Било да вам се допада или не, сасвим је сигурно да нећете остати равнодушни.

Ако га још нисте видели, прошетајте Војвођанском улицом, посетите овај уметнички рад који смо „добили на поклон“. Можда наиђете на још неки скривени мурал управо у овој улици, али не брините ако га не видите – о томе ћемо писати други пут.

Адријана Турајлић

Фотографија: Михајло Дондур

Leave a comment