Тре Сореле – представа са редовног репертоара Позоришта младих, на граници између бајке и реалности, пуна љубави, мистерије и рушења граница.

Тре сореле

Иако се времена мењају, а уметност све мање цени, позоришта и даље живе и опстају. Добре представе, без сумње, пуне сале. Иако се грађани жале на цене улазница, оне ипак нису толико високе и сви би, с времена на време, требало да посетимо позориште и погледамо шта је то ново на репертоару. У наставку текста препоручујемо ти представу која је на редовном репертоару у Позоришту младих, а у питању је представа Тре Сореле.

Радња представе

Радња се одвија у 18. веку, у Прчњу, у Боки Которској. У малом, забаченом месту, у породичној кући, са старијим братом, живе три сестре – Нера, Бјанка и Роза. Једне ноћи у њихову кућу долази путник намерник, Дамјан, капетан брода. Дамјан ће украсти срца свакој од сестара и нарушиће њихов породични мир, али и чамотињу у којој си живеле до тада.

Улоге

Улоге у представи тумаче Марија Радованов (Нера), Славица Вучетић (Бјанка), Кристина Савков (Роза), Слободан Нинковић (Дамјан), Саша Латиновић (Јојо) и Иван Ђурић (Марко). Премијеру у Позоришту младих ова представа је имала 15. септембра 2017. године, а од тада је на сталном репертоару.

Бокешки језик

Бокешки језик ову представу чини врло специфичном. Овај језик је мешавина Далмације и Црне Горе. Нема сумње да је лекторка имала озбиљан посао. Није га лако разумети, а још га је, верујем, теже савладати. У првих петнаестак минута представе разумела сам тек понеку реч и прилично сам се разочарала, мислећи да ћу се до самог краја мучити са тим да разумем оно о чему глумци говоре. Међутим, до краја представе сам без проблема могла да разумем дијалоге. Да ли зато што сам се брзо навикла на тај говор или ипак није толико различит од уобичајеног говора, нисам сигурна.

Бокешки језик ову представу чини врло специфичном
Бокешки језик ову представу чини врло специфичном

Овај комад дотиче се религије и забрана које она намеће, али и ослобађања од стега и тежње ка слободи. Чињеница је да друштво и црква постављају одређене границе, у покушају да неке ствари држе под контролом, а то је посебно опстајало у времену у коме се одвија ова прича. Сестре живе смерно, под контролом свог брата, али су жељне живота и нових искустава. Плаше се свега што одступа од уобичајеног, али то исто тако и прижељкују. Долазак Дамјана, лепог капетана, уноси немир у њихове животе, љубав сестрама даје неку нову енергију и жељу да се ослободе свих стега и забрана.

Ова представа је на граници реалности и бајке. Завршава се трагично, а гледаоци имају слободу да је схвате на свој начин. Ни у једном тренутку се не зна да ли се све то заиста десило или је само плод маште и чежње девојака.

Без много откривања саме радње, надам се да сам те заинтересовала да погледаш ову представу. Верујем да нећеш остати равнодушан на њу. Веома је интересантна и мистериозна и свакако вредна гледања. Није једина добра у Позоришту младих (много је сјајних комада), али ако ниси сигуран шта да гледаш, слободно се одлучи за њу.

Ања Минић

Фотографија: Позориште младих

Leave a comment