Уколико си заљубљеник у нешто романтичније крајеве, а онда и шопинг и моду, право је време да сазнаш где би то требало у наредном периоду да отпутујеш.

Милано, престоница моде

Новогодишње дане провела сам у неописиво лепој Италији. Милано је овај пут био место где сам се задржавала, а околне градове нипошто нисам заобишла. Упутила сам се на један узбудљив, али уједно и романтичан и смирујући пут. Поред Милана нашли су се и Ђенова, Лугано, Локарно, а онда и Комо.

Престоница моде

Неизбривива слика у глави је предивна Миланска скала, која краси тај познати Дуомо трг. Ова божанствена грађевина израђена је у периоду између 1776. и 1778. те до дан данас представља срце Милана.

Поред саме катедрале је неизбежна Галерија Виторио Емануеле која обилује продавницама најпознатиијих модних креатора. Добила је назив по првом италијанском краљу, а саграђена је између 1865. и 1877. На самом врху куполе налазе се мозаици који педстављају 4 континента – Европу, Азију, Африку и Америку.

Облилазећи уске и непознате улице Милана, осећала сам се као на модној писти. Први дан је прошао у разгледању старих грађевина милионског града, где су се нашле разне мале црквице на крајевима тих уских улица, а такође и неизбежни Дворац Сфорческо.

Поглед на језеро Комо са жичаре

 

Право је време за зимски обилазак мора

Ништа мање него предивна Ђенова. Одакле ту почети? Овај стари градић опасан зидинама познат је по својој великој луци, која је стално резервисана за крузере. Поред овога, неизбежна је Колумбова кућа која се налази у самом центру старога града Ђенове. Главни трг Ферари краси Опера и Дуждева палата, а током знатижељног разгледања неизбежна је базилика Светог Лоренца. Велелепна, богато саграђена црква, вредна је свакако уласка. Такође, веома је интересантан и акваријум који је други по величини и свакако важан да се обиђе.

Након Италије, на ред је дошла и бајковита Швајцарска

Сада је коначно време за зимску идилу коју красе, снегом прекривени, Алпи који изгледају као из бајке. Лугано, уређен градић на истоименом језеру налази се надомак Милана. Иако веома мали град, богат је многим црквама и уређеном парку покрај језера, ког красе, увек расположени за сликање, предивни бели лабудови. Након фотографисања са тим „познатим личностима“ уследио је обилазак цркава попут: Катедрале Светог Лаврентија, Цркве Свете Марије од анђела и сл. И на крају оно најслађе, швајцарска чоколада! Никако не заборави на продавницу Ванини у којој нећеш знати шта ти непце пре жели, да ли белу, црну или млечну чоколаду. Проверено добро!

Швајцарски бајковити град Лугано

Језеро Комо је затворило обилазак бајковитих држава

Пред сам полазак кући никако немој да заборавиш да свратиш у Комо. Ово је место покрај истоименог језера. Прелепи пејзажи са бродићима и кућицама покрај воде. Комо је треће језеро по величини у Италији и свакако је вредно туристичке пажње. У самом центру града је Катедрала која се градила од 14. до 18. века, незаобилазна и прелепа грађевина, како споља, тако и изнутра. Комо је познат и по својој жичари која води у горњи део града. Ова жичара се налази под углом од 55 степени и што се више подиже то је поглед величанственији. Оставља без даха и оставља траг мира и спокоја, споја сунца, пространог језера и величанствених планинских врхова.

                                                                                                                                                     Сара Матковић

Фотографија: pixabay.com, приватна архива

Leave a comment