Не задржавај никога ко жели да оде. Прекини борбу уколико си ти једини који се бори.


пријатељство
Када је крај неизбежан, морамо га прихватити.

Пријатељство није трофеј који се полаже на полицу након што се освоји и више се не помера. Оно је пре биљка о којој стално мораш водити рачуна, заливати је и указивати јој пажњу како не би увенула. Као и свака веза, ни пријатељство, ма колико дуго било, није нешто што смеш узети здраво за готово и очекивати да ће увек бити ту.

Привид онога што је било

Током година, људи се мењају, проналазе се у новим стварима, откривају нове правце и људе. То често има велики утицај на дугогодишња пријатељства у којима људи одједном више не могу да препознају оне са којима су доживели најлуђе авантуре и којима су поверавали тајне и надања. Дешава се да једна особа у том односу почне да се удаљава, да исказује заједљивост и црпи енергију друге. Ипак, из неког разлога, те особе најчешће не желе заиста да прекину пријатељство, већ се труде да одрже привид онога што је некад било.

Свакој илузији дође крај

Пре неколико месеци доживела сам крах вишегодишњег пријатељства којем се крај назирао много пре него што је до краја званично и дошло. У људској је сржи да се бори за оно што воли, чак и када примети да оно за шта се бори више није оно што је некада волео. Завршетак пријатељства које је било део твог живота ће врло извесно бити помешан са осећајем издаје, пораза и неверице.

пријатељство
Ниједна илузија не траје заувек.

Желела сам да верујем да ће се ситуација поправити. Ово је само привремена фаза. Проналазила сам хиљаду изговора за понашање своје пријатељице, не само како бих одбранила њу, већ и како бих одбранила свој избор да јој изнова и изнова дајем нове прилике. И поред њене несумњиво комплетне промене понашања, надала сам се да ћемо поново правити незаборавне лудорије, причати ноћима и планирати да и у старости будемо нераздвојне. Након много порицања и уз још више унутрашње борбе, ставила сам тачку на наше пријатељство, схвативши да сам коначно учинила праву ствар.

Како препознати нефункционално пријатељство

Уколико примећујеш да те пријатељ већ дуже време избегава, да се виђате само када њему одговара, ако прича само о себи и својим проблемима или започиње расправе без разлога, више не показује интересовање за твој живот, врло је вероватно да си постао жртва токсичног пријатељства. У оваквим ситуацијама ниједна особа не мора нужно бити крива. Хтели или не, људи се мењају и дешава се да се карактери, жеље и циљеви два пријатеља више не подударају. Најпаметније што можеш да учиниш, јесте да разговараш са својим пријатељем и искрено му кажеш како се осећаш јер немаш шта да изгубиш. Ако се ни након овог разговора ситуација не промени, дугујеш себи да више не гајиш илузорно пријатељство већ да скупиш храброст и иступиш из њега. Не дозволи никоме да живи од старе славе, да те не поштује, да занемарује твоје потребе, проблеме и време.

пријатељство
Сваки крај је почетак нечег новог.

Ослободи простор за нове људе

Када пријатељство постане токсично, оно у човеку може пробудити велико незадовољство које ће се одражавати и на друге аспекте живота, али и депресију. Енергетски вампири ће у теби будити негативне вибрације које могу удаљити и квалитетне особе. Ма колико то био тежак потез, исправно је и храбро завршити сваки однос који од тебе узима дупло више него што даје. Не заборави да је сваки крај нови почетак и да често одлазак токсичних људи ослобађа простор за нове, потенцијално много боље пријатеље.

Тина Натарош

Фотографија: unsplash.com

Leave a comment