Како поступити у ситуацији када те пријатељи повреде ‒ дати још једну шансу или прекинути пријатељство?

пријатељи
Сигурно сте бар једном били повређени од стране својих пријатеља

Верујемо да ти се некад десило да те пријатељи повреде или изиграју. Пренели су другој особи оно што си им рекао у поверењу, запоставили су те или су, због несугласице, престали да разговарају са тобом, не желећи да чују твоју страну приче. Уколико досад ипак ниси имао такву ситуацију, буди спреман на то да ће се једном, вероватно, догодити. У наставку наводимо неколико савета који ће ти, надамо се, помоћи да се снађеш у оваквој ситуацији.

  1. Не реагуј у афекту

Када нас људи повреде, углавном смо разочарани и све што желимо је да их елиминишемо из свог живота. Међутим, брзе, непромишљене и реакције у афекту не доносе добро – ни у пријатељству, ни у животу генерално. Смири се и размисли. Не игнориши поруке и извињења, саслушај и другу страну приче и покушај да пронађеш разлог да вашем пријатељству даш још једну шансу.

 

  2. Размисли, шта те је повредило?

Важно је да на миру размислиш о ономе што те је повредило. Потисни бес који осећаш и покушај да реално сагледаш ситуацију. Да ли је то што је урадио твој пријатељ збиља ружно и нефер? Да ли си, ипак, преувеличао проблем? Не буди тврдоглав и непопустљив, већ искрен према себи.

   

пријатељи
Свако заслужује другу шансу

  3. За све је потребно време 

 У почетку ћеш, вероватно, бити огорчен. Сматраћеш да ниси крив и да је на твом пријатељу да приђе и да се извини. Међутим, како време буде пролазило, осетићеш потребу да по том питању нешто урадиш. Да размислиш о својим поступцима, да се први јавиш, да му пружиш шансу. И то је сасвим у реду. Тиме показујеш да ти је стало до тог пријатељства и да ипак вреди борити се за њега.

 

4. Разговарајте

Нема сврхе да се избегавате и да константно очекујете да оно друго направи први корак. Позови пријатеља, разговарајте и покушајте да пронађете решење за проблем који је настао. Као што знаш, разговор је најбоље могуће решење.

 

 

 5. Опрости

Неки људи напросто не заслужују да буду део твог живота. Ипак, то не значи да не треба да им опростиш. У реду је да повремено размените по коју реч или да се поздравите када се видите на улици, што не значи да треба да проводите време заједно или да једно другом причате о својим проблемима. Најбитније је опростити, јер ће теби у том случају савест бити мирнија.

 

  6. Поверење се тешко стиче, а лако губи

Сасвим је у реду што, иако сте решили проблем и помирили се, свом пријатељу не желиш да се повераваш. Имао је твоје поверење, прокоцкао га је и на њему је да да све од себе да га поврати. Ти му га поново дај онда када будеш осећао жељу за тим, без притиска.

пријатељи
Судбина нам даје родитеље, пријатеље бирамо сами

  7. Чувај пријатеље

Пријатеље је тешко пронаћи, а лако изгубити, стога немој да допустиш да због малих, безначајних проблема престану да буду део твог живота. Има неких који то напросто не заслужују, али свему што вреди пружи шансу.

Ања Минић

Фотографија: unsplash.com

 

Leave a comment