Док се многи наши студенти одлучују за студије страних језика, често у нади да ће им то омогућити да се лакше запосле у иностранству, тешко је поверовати да постоје студенти странци који желе да студирају баш српски језик.

Странци
Луиза је изабрала студије српског језика јер је хтела нешто ново и необично.

На ову тему смо поразговарали са Луизом Марчак, двадесетједногодишњакињом из Пољске на трећој години студија српског језика на Универзитету у Гдањску. Ова друштвена и насмејана девојка је одлучила да овог семестра употпуни своје искуство учешћем на програму за размену студената у Новом Саду.

Луиза је по завршетку средње школе желела да научи нови језик јер је по њеном мишљењу познавање страних језика нешто што развија особу и пружа јој много могућности. Она је одабрала српски језик јер је хтела нешто другачије и тражила је студијски програм који и није толико популаран у Пољској.

Иако би многи посумњали у перспективност овог судијског програма, Луиза то оспорава и наводи да јој он отвара врата ка многим професијама у областима културе и економије, како у државним тако и у институцијама ЕУ.

Немам конкретних планова, али бих по завршетку студија желела да неколико година живим и радим у Србији. Желим да се бавим нечим што укључује стране језике, а притом сам сад почела да учим и италијански. Можда ћу почети да се бавим превођењем.

О самом језику Луиза нам је рекла да јој се ћирилица нарочито допада.

Највећи проблем ми представљају падежи, којих има и у пољском језику али су другачији. Пракса је ту најважнија. Сад кад сам у Новом Саду трудим се да свуда говорим српски (на улици, у ресторану, у продавници). Због тога боље говорим и разумем језик него кад сам дошла у октобру. У почетку сам била под стресом и нисам хтела да говорим са људима. Сада се не бринем и причам слободно јер су људи врло љубазни и разумеју да тек учим.

Странци
Луиза о Новосађанима има само речи хвале.

Када смо разговарали о студирању у Новом Саду, Луиза је коментарисала како су студенти и професори врло љубазни и излазе јој у сусрет, те да јој студирање не пада тешко. Она додаје и да има доста слободног времена које воли да проведе у друштву других студената, склапајући нова пријатељства.

Упознала сам много људи на факултету и у граду (у кафићима и сличним местима) јер су људи овде врло љубазни и друштвени. Увек питају одакле сам и шта радим у Србији и тако започиње пријатељство.

За Нови Сад каже да јој се веома свиђа, нарочито у току празничне атмосфере.

Имала сам много изазова овде (углавном проблеме са документима и проналажењем смештаја) али сматрам боравак у Новом Саду великим искуством. За мене је Нови Сад врло леп град. Осим тога људи су врло друштвени и увек кад сам имала неке проблеме или питања, сви су били врло сусретљиви. Жао ми је што сам овде само један семестар.

Можда се нама чини да је трава зеленија негде другде, али студенти странци одлазе са најпозитивнијим утисцима!

Кристина Цветковић

Фотографија: Приватна архива

Leave a comment