Занима те слобода изражавања и њене границе? Сматраш да говору мржње није место у јавној сфери и верујеш у важност толеранције према друштвеној и културној различитости? Сматраш да се у школама не говори довољно о говору мржње? Занима те да радиш као омладински едукатор?

Едукуј се за говор против мржње

Институт за медије и различитости – Западни Балкан и Институт за европске послове позивају све заинтересоване младе да се пријаве за учешће на тренингу који се бави великим изазовом интернета и онлајн комуникације – говором мржње, последицама говора мржње и везама са насилним екстремизмом.

Четвородневни тренинг, који ће бити одржан 12-15. фебруара 2018. у Београду,  биће на тему говора мржње и његовог односа са слободом изражавања, правилно реаговање на говор мржње, и креирање контра и алтернативних наратива говору мржње. Обука је конципирана као тренинг за омладинске едукаторе/ке, па ће учесници/е бити обучени/е и како да стечено знање ефикасно пренесу на друге младе људе.

Тренинг се састоји од предавања, низа радионица, дискусија са тренерима, представницима релевантних институција, организација цивилног друштва, медија или медијских удружења о говору мржње, важности поштовања различитости и толеранције, веза између дискриминације, друштвене маргинализације и екстремизма.

Услови конкурса: Позив је отворен за 16 младих до 30 година старости који живе/раде/студирају у Београду мотивисаних да узму активну улогу у друштву и укључе се у борбу против говора мржње, који желе да боље разумеју говор мржње и да наставе да користе стечено знање у свом раду.

Формулар можеш наћи овде. Рок за пријаву је 4. фебруар 2018. За све додатне информације можеш се јавити на: ivana.jelaca@media-diversity.org. Одабрани/е учесници/е биће обавештени/е до 6. фебруара.

Учешће на тренингу је бесплатно. Све трошкове – храну током трајања тренинга, трошкове излета, као и трошкове пута за учеснике који путују покривају организатори. Смештај није обезбеђен јер се очекује да сви учесници/це тренутно живе у Београду. Од учесника/ца се очекује да након тренинга спроведу једну активност зависно од личних интересовања: произведу контра наратив на пример говора мржње на који су наишли, напишу блог о тренингу или некој од тема које су обрађене на тренингу, ураде радионицу на тему говора мржње у својој локалној средини. У спровођењу ових активности, учесници/е ће имати активну менторску подршку. Ова фаза замишљена је као продужетак процеса учења.

Пројекат МладиПротивМржње је део пројекта „Борба против насилног екстремизма у Србији – рано упозоравање и превенција“ Мисије ОЕБС у Србији.

Извор: portalmladi.com

Leave a comment