Ако се икада задесиш у румунској престоници, ево наших предлога које знаменитости треба да обиђеш!

Ћишмиђиу парк је најстарији парк у Букурешту! Ако си у центру града, обавезно се прошетај и овуда!

За почетак, неколико практичних савета. Не носи динаре са собом, једино место у којем ћеш моћи да их размениш је „Национална банка“. Уместо тога, понеси евре и лако их можеш променити у ЛЕИ, румунски национални новац. Веома битна чињеница – од румунске границе креће друга временска зона. Један сат унапред у односу на Србију. Иако је у питању мали временски период, та разлика може да збуни и наведе те да закасниш ако ниси подесио сат на румунско време!

Провела сам два месеца у Букурешту. За то време путовала сам и у друге крајеве земље (Како не посетити Дракулин замак!), али захваљујући томе што сам највише времена провела у главном граду, имала сам прилику да га заиста упознам и могу рећи да је препун знаменитости које треба посетити! Издвајам моја три омиљена места у Букурешту.

  1. Музеј румунског села
Музеј румунског села чува преко 360 кућа, цркава и млинова од којих неки датирају још из 18. века!

Сви су саветовали да од свих музеја у Букурешту, прво посетим овај који је најзначајнији за историју Румуније. Основан је 1936. и тада је на површини од четири хектара било изложено 33 куће из разних крајева земље. Идеја је била да се прикаже живот румунских сељака, да се сачува успомена на порекло, традиција, с обзиром на то да све куће датирају из периода 18. и почетка 20. века. До данас је број експоната порастао на 360 кућа, цркава, млинова, а поред домова румунских сељана садржи и куће мањина које су насељавале простор Румуније – Мађара, Немаца и других. У унутрашњости кућа су изложени предмети који су се користили у домаћинствима, а на креветима су ручно рађени прекривачи са шарама карактеристичним за предео из којег кућа потиче. На табли са информацијама које се налазе испред сваког експоната, на сликама су приказане традиционалне ношње тога краја. Сада када си проникао у неколико векова стару историју Румуна, пређимо на нешто ближу прошлост.

  1. Палата Парламента
Палата Парламента је друга највећа административна зграда на свету, одмах после Пентагона у Америци!

Николаје Чаушеску, председник Румуније од 1965. па до смрти, 1989. био је контроверзна личност. Оно што нико не може да порекне јесте да је својом замисли да изгради највећу административну зграду на свету, оставио у аманет Румунији туристичку атракцију која привлачи туристе из целог света. Иако није остварио своју жељу (зграда је друга по величини на свету, одмах после Пентагона у Сједињенима Америчким Државама) ово здање ипак носи неколико суперлатива – најтежа грађевина на свету, најскупља изградња и трећа у свету по простору који заузима. Није мало, зар не? Осим импозантне спољашности, дах ће ти одузети и раскошна унутрашњност, али остављам ти да сам откријеш шта све скивају њене одаје. У народу је и даље позната као „Кућа народа“.

  1. Центар града
Црква Светог Антонија најстарија је црква у Румунији, сачувана у свом оригиналном облику!

Центар је заправо стари део града и препун је знаменитости. Одвој цео један дан да се шеташ овим улицама. На центру се уздиже најстарија црква у Букурешту, Црква Светог Антонија, која датира из 16. века и најстарија је религијска грађевина очувана у свом оригиналном облику. Можда ће вас заболети врат од гледања нагоре од свих зграда чије ће вас фасаде фасцинирати – Музеј националне историје, Палата правде, Наионална банка и многе друге. Као супротност архитекрури ових културно-историјских грађевина, нижу се локали који су дању кафићи, а увече се претварају у ноћне клубове у чијим излозима играчице изазовним покретима позивају да уђеш баш ту. Румуни и те како знају да се забаве! Сви клубови су отворени до јутра, када се простор очисти и настави са радом служећи јутарњу кафу.

Картурешти књижара ће те одушевити својим абијентом! Бирај књиге, игрице или попиј кафу на последњем спрату уживајући у погледу на центар града!

Шетај се парковима, на пример, најстаријим парком у Букурешту,Ћишмиђиу парком, који се налази у близини центра. Обавезно посети Картурешти књижару која се налази на центру Букурешта, а простире се на 6 спратова и поред књига нуди и друштвене игре, цд-ове и плоче, и освежење на последњем спрату са којег се пружа величанствен поглед на град. Немој се чудити када на менију нађеш сарму и пуњене паприке. Румуни обожавају да их једу. Обавезно пробај питу са козјим сиром који потиче из једног округа у Румунији који се назива Добруџа. И обавезно нам остави коментар које је твоје омиљено место у Букурешту и шта предлажеш да се следеће посетимо!

Текст : Јелена Врцељ

Фотографије : sumfinity.com, Јелена Врцељ

Leave a comment