Први испитни рок највећи је изазов за бруцоше. Како га поднети без много нервирања, стреса и муке?

student, učenje
Први испитни рок је увек стресан!

Сви смо ми једном били бруцоши и врло добро знамо колико је први испитни рок тежак и стресан. Не због саме обимности предмета, већ зато што нам је све то кроз шта пролазимо ново и непознато. Подсвесно смо размишљали о томе да ли смо уопште одабрали добар факултет и да ли смо способни да научимо све што се тражи од нас. Ипак, та фаза је брзо прошла. Како бисмо је и теби олакшали, у наставку ти дајемо неколико савета.

Подели градиво на више ситних целина

Знамо да звучи као клише, али најбоље што можеш да урадиш је да поделиш градиво на ситне целине и да себи поставиш дневне циљеве. Уколико свакога дана научиш задати број питања, нећеш имати никаквих проблема. Важно је да кренеш на време, јер је самим тим све много једноставније.

Не прескачи оброке

Могуће је да у току испитног рока нећеш имати апетита. Јешћеш само када мораш и на силу, јер ће те учење оптерећивати. Међутим, труди се да имаш сва три редовна оброка, па макар били и мањи него иначе.

Дружи се

Пријатељи дефинитивно не смеју да трпе. Ни ти, не виђајући се са њима. Сваког или сваког другог дана треба да издвојиш сат-два да попијете кафу, да прошетате и удахнете мало свежег ваздуха.

Нормално спавај

Немој да дозволиш себи да почнеш да учиш три дана пре испита. То значи да ћеш учити и дању и ноћу и да нећеш имати времена за спавање које је преко потребно како би имао довољно концентрације.

Не заборави на себе и своје потребе

Учи у друштву

То не значи да треба да се окупи вас пет, јер ћете у том случају више брбљати него што ћете учити, али када учиш са једним или два пријатеља, може да буде лакше него када учиш сам. Међусобним преслушавањем ћете бити сигурнији у своје знање.

Пронађи место које ти одговара за учење

Некоме одговара читаница, неко воли да учи код куће, а неко у граду у коме студира. Важно је да не форсираш себе да учиш тамо где ти градиво не улази у главу. Читаоница је место које многи студенти посећују, али провери да ли у њој можеш да учиш или не. Нема потребе да губиш време седећи у њој, уколико ти не прија.

Не оптерећуј се – има рокова

Бруцоши су углавном загрејани за то да почну баш онако како треба и да све положе већ у првом или другом испитном року, али се често разочарају када виде да напросто не могу да постигну да науче све предмете. Дакле, не оптерећуј се. Има рокова и имаћеш довољно времена да положиш све предмете. Није смак света и ако паднеш испит.

Затражи подршку

Подршка родитеља и пријатеља је изузетно важна. Не само бруцошима, већ и онима који то нису. Лепо је чути мамине и татине речи охрабрења. Оне ће ти помоћи да лакше учиш и да се не оптерећујеш мишљу: „А шта ако паднем?

 

Ања Минић

Фотографија: Марија Ердељи

Leave a comment