Бадњак, чесница, богата трпеза, божићно дрвце – знамо како Божић изгледа код нас. А знамо ли ишта о томе како се прославља у свету?

Божић
Христос се роди! / Фото: Марија Ердељи

Срби Божић прослављају по јулијанском календару 7. јануара, док га они који прате грегоријански календар дочекују 25. децембра. Овим празником обележава се рођење Исуса Христа и то кроз различите обичаје.

1.Финска 

Божић у Финској свим верницима налаже обавезан одлазак на једно место – гробље. Тако велик број Финаца на Бадње вече посећује гробове својих најмилијих и пали свеће. Tоком ноћи Финци храну уместо на столу остављају на поду, намењујући је духовима својих предака.

Божић
Чак и они Финци, који нису верници, на Бадње вече иду на гробље да запале свеће.

2. Украјина 

Украјинци на божићно дрвце обавезно каче украс у облику паука. Ово је зато што верују да ће паук и паукова мрежа донети срећу и благостање у кућу у којој се украс налази. Сем тога, ако на Божић угледате паукову мрежу, Украјинци кажу да ће вас пратити срећа током целе године.

Божић
Веровање у паука сеже у далеку легенду према којој је паук донео поклоне деци сиромашне удовице.

3. Јапан

Јапанци на својој божићној трпези обавезно имају Кентаки пилетину. За време Божића у Јапану, КФЦ прода више од 240000 паковања пржене пилетине, што је пет пута више него обично.

Божић
У Јапану се за време Божића КФЦ рекламира више од Кока Коле.

4. Шведска

Швеђани једнаку пажњу коју посвећују Деда Мразу, посвећују и – козама. Праве их од сламе и обавезан су украс у свакој кући, а вера у њих иде чак дотле да Швеђани сматрају да божићне поклоне не оставља Деда Мраз, већ баш оне – козе.

Божић
Не само у кућама, већ и на градским трговима у Шведској обавезно стоје козе од сламе.

5. Индија

У недостатку јелки, у Индији хришћани за Божић ките дрво банане или манга, а њихово лишће користе и за украшавање својих домова.

Божиж
У Индији је свега 2,3 одсто хришћана, али с обзиром на бројност, то је око 25 милиона људи.

Како Божић звучи на светским језицима

Ако се у време Божића затекнеш у некој од страних држава, није лоше да знаш да га честиташ на језику државе домаћина.

Французи ће рећи Joyeux Noël, а Италијани Buon Natale. Ако си, пак, у разговору са Шпанцем, чућеш Feliz Navidad, док ће ти Немац срдачно пожелети сву срећу уз речи Frohe Weihnachten.

Ако ипак одлучиш да путујеш по суседним земљама, Македонци ће слично теби рећи Sreќen Božiќ, а Румуни Crăciun fericit. Мађаре ћеш мало теже разумети – код њих срећан Божић гласи Boldog Karácsonyt.

На ком год језику, овај празник слави љубав, мир и слогу, а Омладинске новине ти желе да га проведеш баш тако – окружен онима које волиш, у радости и весељу. Мир Божји, Христос се роди!

 

 

Сања Ђукић

Фотографија: unsplash.com

 

Leave a comment