Најстарији ембрион, материјал будућности и тајне Пентагона

Још једном су нас открића научника оставила без даха

И овог месеца смо ту да те запањимо са послом који су обављали научници и истраживачи широм света не бисмо ли били корак ближе будућности. Иако је био последњи месец, они нису били ништа мање вредни и зато ти представљамо наш избор најзанимљивијих достигнућа!

Беба зачета пре 25 година рођена пре месец дана

Мислиш ли да је немогуће да мајка буде старија од бебе само годину дана? Тина и једномесечна Ема Гипсон из Тенесија су доказ да је то могуће… донекле. Наиме, Ема је рођена 25 година након што је била замрзнути ембрион дониран од непознатих даватеља. Њена мајка, Тина, рођена је само годину дана раније и шаљиво каже да су у некој другој реалности могле бити пријатељице. Ова девојчица ушла је и у историју као најдуже замрзнути ембрион икад.

Истина је негде тамо…

Тајни НЛО програм Пентагона откривен

Према објави Њу Јорк Тајмса и интервјуима са учесницима, Пентагон је открио да је од 2007. до 2012. године водио тајни програм фокусиран на све дојаве и виђења ванземаљаца. На такозвани Advanced Aviation Threat Identification програм потрошено је 22 милиона долара из буџета за одбрану, а истраживање је предводило званично војно лице, Луис Елизондо. Наводно, програм је угашен, али људи и даље тврде да су истраживања настављена.

Нова материја

Истраживачи са универзитета у Илиноису су најавили невероватно открићенову материју, екситонијум, о чијем су постојању научници теоретисали неколико декада уназад. Екситонијум је кондензат створен од екситона који настају када се комбинују избегли електрони и рупе које након њих остају. Очекује се да ће ова суперфлуидна материја моћи да се користи у разним постојећим технологијама.

Потпуно функционална простетичка рука

Музичару Џејсону Барнсу 2012. ампутирана је рука од лакта на доле. Две године касније, професор са Џорџија технолошког универзитета, Гил Вајнберг, у својој лабораторији је направио простетичку руку за овог музичара која му је омогућила да свира свој омиљени инструмент – бубњеве. Сада је Вајнберг ултразвучним сигналима додао могућност да Џејсон помера све прсте простетичке руке и тако поново свира не само бубњеве, већ и клавир.

Спортске патике као назнака невероватне будућности

Графенске патике

Истраживачи са универзитета у Манчестеру и Британска спортска марка креирали су нове супер-патике за трчање од чудесног материјала, графена. Ове патике биће истрајније и флексибилније од свих, а ово је уједно и прва комерцијална употреба графена који је отприлике 200 пута јачи од челика.

Тина Натарош

Фотографије: Unsplash

Leave a comment