Време је да седнеш у времеплов и са нама кренеш на лудо путовање кроз годину коју смо управо испратили.

Иза нас је узбудљива и незаборавна година

Иза нас је несумњиво година пуна превирања, узбудљивих момената, открића и историјских догађаја. Неки од тренутака који су променили све, јесу и почетак председништва Доналда Трампа и Александра Вучића, али и протести младих који су потом уследили, као и терористички напад на концерту Аријане Гранде у Манчестеру. Још један значајан моменат у скорије време јесте и референдум Каталоније на ком је изгласана њена независност.

Иако ниједну годину не можемо сагледати без осврта на политичке догађаје, у даљем тексту ти представљамо ведрију и забавнију страну године која остаје иза нас.

Филмови, серије и музика по којима ћемо памтити 2017.

У овој години као најпопуларнији филмови издвојили су се ,,То’’ (IT), ,,Чудесна жена’’ (Wonder Woman), ,,Данкирк’’ (Dunkirk), ,,Логан’’,, Атомска плавуша’’ (Atomic Blonde) и Осма епизода ратова звезда, односно Последњи џедај (Star Wars: The Last Jedi), а овогодишње Оскаре за најбољег глумца и глумицу однели су Кејси Афлек (Manchester By the Sea) и Ема Стоун ( La La Land). Међу најгледанијим серијама Игра престола (Game of Thrones) и даље води битку, а следи је апокалиптична зараза ,,Окружен мртвима’’ (The Walking Dead). ,,13 разлога зашто’’ (13 Reasons Why) била је једна од најконтроверзнијих и најпопуларнијих серија ове године, посебно међу млађом популацијом, а људи широм света су жељно ишчекивали и другу сезону Нетфликсове ,,Чудније ствари’’ (Stranger Things).

Музика спаја људе

Према Спотифају (Spotify), песме које смо највише слушали ове године, биле су ,,Shape of You’’ Еда Ширана, ,,Despacito’’ Луиса Фонсија и ,,Something Just Like This’’ The Chainsmokers-a и Coldplay-а. У врху најпопуларнијих музичара налазе се Ед Ширан, Дрејк, Ријана и Тејлор Свифт. Као што си могао и да претпоставиш, ,,Despacito’’ је апсолутни победник Јутјубових најпрегледанијих видеа, након што је још летос оборио све лимите са 3 билиона прегледа. Чак шест од 10 најпопуларнијих музичких видеа на овом сајту је на шпанском језику, што је показатељ да нам латино ритмови највише пријају, посебно лети.

,,Заразе’’ на друштвеним мрежама

Меме који је харао друштвеним мрежама ове године, јесте фотографија нелојалног дечка који шета са својом девојком, а задивљено се окреће за другом. Ова Шатерстокова слика шерована је толико пута у мноштво различитих верзија да је сам фотограф, Антонио Гиљем из Барселоне, био изненађен и огласио се објашњавајући како је фотографија настала. На жалост многих, на њој су само три модела, иако они савршено репрезентују нашу стварност и изборе. Поред овог, ,,The Floor is Lava’’ изазов који је подстицао људе широм света да замишљају да је под лава и да се пењу на разне објекте како се ,,не би опекли’’, залудео је Инстаграм летос и постао тренд међу тинејџерима.

На изненађење многих, према статистици Tumblr Fandometrics, тинејџ-икона која је јутјуб каријеру започела делећи видее о козметици, Zoella, не налази се на листи најпопуларнијих јутјубера. Прво место заузео је JackSepticEye са 17 милиона пратилаца који је своје фанове задобио стварањем комичних коментара на игрице.

Најуноснији послови

Најуноснији послови године

Јутјубери и блогери дефинитивно су постали нека од најуноснијих занимања у последњих неколико година, али се ипак према истраживањима Glassdoor-а не налазе на листи најплаћенијих послова 2017. године. У топ пет професија налазе се фармацеути са просечном платом од 126,989 долара, потом архитекте, дата научници, менаџери пројеката и софтвер инжењери са просечном платом од 85,552 долара. Уколико си тек на почетку и бираш своју каријеру или желиш да мењаш посао, а зарада ти је на првом месту, неке од ових професија могла би ти обезбедити лагодан живот у наредној години.

Тина Натарош

Фотографије: Unsplash

Leave a comment