Уколико сте авантуриста, а још волите и воду као и узбуђење, онда су Нијагарини водопади право место за вас.

Нијагарини водопади су једно од оних природних чуда која заустављају дах
Нијагарини водопади су једно од оних природних чуда која заустављају дах

Географске карактеристике

Нијагарини водопади су, иако не највиши, дефинитивно најчувенији водопади на свету.  Кроз ове водопаде у једној секунди прође чак 6.000 литара воде.  Пад од 56 метара последица је разлике у висини између језера Ири и језера Онтарио.  Захваљујући том моћном, иако кратком паду, ствара се величанствен, светски познат призор реке Нијагаре.

Водопади се састоје из два дела: амерички водопади широки су 320 метара, а канадски, познати под именом Потковица, захватају 675 метара. Положај саме Потковице мењао се током година. У последњих 10.000 година еродирало је 11 километара стене. Значи да се од 1764. године до данас повукла за 275 метара, и ако се тај процес настави овим темпом, за 11.000 година стићи ће до града Бафала.

Историја водопада

Нијагарини водопади настали су у преисторијском раздобљу. У кориту реке Нијагаре пронађени су фосили животиња и биљака стари по више од милион година. По мишљењу Габријела Лалемана, који је међу првима описао ове водопаде, њихово првобитно име било је Онгуиаабра што значи теснац, а ово име дали су му Индијанци Ирокези. Касније су то име поједноставили.

Настанак Нијагариних водопада је дуготрајан процес који траје и дан данас
Настанак Нијагариних водопада је дуготрајан процес који траје и дан данас

Разлог више за обилазак

Нијагарини водопади су данас једна од највећих занимљивости на америчком континенту.  Годишње ову локацију посети више од петнаест милиона људи, а међу њима је чак и оних који на ову локацију долазе на медени месец. Вечера за двоје на ресторанској тераси и чудесан призор под месечином несумњиво је пун погодак.

Даница Жуњанин

Фотографија: pixabay

Leave a comment