Уколико спремаш испит или се рок за предају семинарског рада ближи, посегни за неком од ових намирница и твоја десетка ће бити укуснија него икад!

Бадеми су одличан избор за здраву ужину
Бадеми су одличан избор за здраву ужину

Као и сваки други део тела, мозак огладни и потребна му је храна. Са друге стране, избор адекватних намирница је кључан. Немој мислити да да је твој омиљени ресторан брзе хране такође и омиљена клопа твог мозга. Мозгу су потребне намирнице које садрже хранљиве материје попут здравих масти, антиоксиданата и омања доза квалитетних угљених хидрата.

Орашасти плодови и семенке

Грицка ти се нешто? Савршено! Орашасти плодови и семенке садрже влакна, здраве масти и беланчевине, као и витамин Е који је неопходан за правилну когнитивну функцију. Ораси, лешници, индијски ораси и бадеми су одличан избор за здраву ужину, као и сунцокретове семенке које су просто неодољиве када се поделе са друштвом. Дакле, окупи екипу за учење и послужи грицкалице. Испит положен!

Овсена каша

Овсена каша као најбољи савезник за почетак дана
Овсена каша као најбољи савезник за почетак дана

Зар ниси чуо да је доручак најважнији оброк у дану? За избегавање дремања на јутарњим предавањима овсена каша ће бити твој најбољи савезник за почетак дана. Овсена каша је богата влакнима и беланчевинама, а садржи и омању количину омега-3 масних киселина, те ће нахранити и тебе и твоје вијуге. Одсад ће ти свако ново јутро заиста и бити за нове победе.

Чоколада

За многе дефинитивно најслађа ставка на овој листи
За многе дефинитивно најслађа ставка на овој листи

Дефинитивно најслађа ставка на овој листи. Ова незамењива посластица, поред тога што је најукуснија, богата је антиоксидантима, влакнима, а садржи и одличну дозу кофеина. Чоколада такође повећава ниво серотонина који се још назива и хормон среће. Није ни чудо што многи сматрају да је после чоколаде све бар мало лепше! Избор чоколаде је, међутим, врло битан. Црна чоколада са великим садржајем какаа је најбоља, а као и код кафе, што више шећера у њој, то је лошија за тебе. Пошто већина црних чоколада ипак садржи одређену количину шећера, засладити се комадићем црне количине и није тако лоше. Штавише, памет никад није била тако слатка!

Туњевина

Веома здрав и укусан оброк
Веома здрав и укусан оброк

Студентима који немају много времена за кување, а не користе услуге студентске мензе, туњевина представља укусан и брз оброк за који чак није потребно ни палити шпорет или решо. Омега-3 масне киселине и витамин Б6 се везују за побољшање меморије, когнитивних способности и дугорочно здравље мозга, а све што треба да урадите да бисте добили та добра својства је да отворите конзерву. Туњевина је одлична у комбинацији са салатом или тестенином, стога имате и више опција у погледу припреме здравог и укусног јела које не захтева скоро никакве кулинарске вештине.

Бели лук

Иако га многи избегавају због непријатног мириса, бели лук спада међу најздравије намирнице на свету. Он јача твој кардиоваскуларни систем и његов садржај антиоксиданата заправо штити твој мозак, а упоредо с тим представља и врло укусан додатак многим јелима. Кад планираш да проведеш дан (или ноћ) код куће, поготово ако је то због учења, бели лук ће ти бити најбољи пријатељ.

Било да си гладан знања или једноставно само гладан, ове намирнице су најбоље решење за здраво тело, здрав дух и оштар ум.

Пријатно!

 

Кристина Цветковић

Фотографија: unsplash.com

Leave a comment