Удружење за Уједињене нације Србије припрема јубиларну 15. међународну студентску конференцију „Београдски међународни модел Уједињених нација – БИМУН 2018“, која ће се одржати у Београду од 14. до 18. марта 2018. године.

                                  БИМУН

БИМУН студентима пружа могућност да у пракси боље упознају актуелна међународна питања и начине њиховог решавања у оквиру УН, да примењују основна дипломатска начела, и доприноси развијању њихових личних вештина (јавног наступа, преговарања, вођења дебате и постизања компромиса).

Студенти преузимају улоге дипломата УН, представљају различите земље и расправљају о актуелним светским темама, у складу са процедуром УН.

„БИМУН 2018“ биће прилика за нова искуства, дипломатске дебате и повезивање младих лидера из Србије и других земаља. Радни језик БИМУН конференције је енглески.

„Београдски међународни модел Уједињених нација – БИМУН 2018“ (14 – 18. март 2018.) биће фокусиран на аспекте теме „Мултилатерализам у изазовним временима“.

На конференцији ће бити академска симулација заседања органа УН на следеће теме:

  • Савет безбедности: Превенција тероризма и насилног екстремизма на Рогу Африке;
  • Кризни комитет – Савет безбедности: Безбедност у Балтичком региону – кризна ситуација;
  • Генерална скупштина УН – VI комитет: Реформа и оснаживање улоге Организације;
  • Савет за људска права: Људска права у дигитално доба;
  • Економски и социјални савет (ECOSOC): Утицај климатских промена на запошљавање и економски раст;
  • Извршни одбор УНЕСКА: Јачање слободе изражавања.

Конкурс за пријављивање учесника на „БИМУН 2018“ отворен је до 20. јануара 2018. године. Могу се пријавити студенти основних и постдипломских студија до 29 година, који добро знају енглески језик, уз обавезу да попуне Апликациони формулар са мотивационим писмом. Најбољи учесници добиће специјално признање и биће номиновани за БИМУН делегације на другим Моделима УН.

За више информација о конференцији „БИМУН 2018“ и процедури пријаве за одређени комитет, посети сајт.

Извор: najstudent.com

Leave a comment