У октобру 2000. године, захваљујући хуманитарном фонду од 210 милиона долара Била и Мелинде Геjтс, основан је стипендијски програм Gates Cambridge Scholarships. Ово је уједно и највећи хуманитарни фонд икад основан од кад универзитет постоји. Стипендију могу да добију најбољи студенти из земаља широм света. 

              Постани Кембриџ стипендиста!

Стипендија у потпуности покрива трошкове студирања и смештаја. Уколико је кандидат већ студент на Кембриџу, приликом пријаве на постдипломске студије може да конкурише за стипендију Gates Cambridge Scholarship. Уколико кандидат већ добија ову стипендију, а пријављује се на  још једне постдипломске студије, он такође може да конкурише за ову стипендију. За стипендију не могу конкурисати студенти који су на ванредним студијама, студенти основних студија, студенти других универзитета.

Конкурс за стипендију (која се добија од краја марта 2018 године) траје од 4. септембра 2017. до 6. децембра 2017. године.

Критеријуми које кандидат треба да испуњава

  1. За ову стипендију могу конкурисати студенти свих држава, осим држављана Велике Британије
  2. Кандидат може да конкурише на један од следећих програма: докторске студије (у трајању од 3 године); мастер студије или MLitt (у трајању од 2 године); студије у трајању од једне године (MPhil, LLM, MASt, Diploma, MBA).
  3. Кандидат треба да има изражене лидерске способности и изузетна достигнућа како на академском тако и на професионалном плану (активности, праксе, ангажовања)

Потребна  документа

За стипендију могу да конкуришу само инострани студенти на Кембриџу. Пријава за стипендију се предаје заједно са пријавом за постдипломске студије . Списак докумената:

  • Пријава GRADSAF;
  • Документ о стеченом образовању (копија дипломе);
  • 2 писма препоруке
  • Мотивационо писмо
  • Универзитет има право да тражи и потврду о знању енглеског језика, оним студентима којима енглески језик није матерњи.

Више информација на сајту https://www.gatescambridge.org/

Извор: ossi.rs

Leave a comment