Летећи такси, нови светови и посетиоци из дубоког свемира

Дошао је тај тренутак! Још један месец је иза нас и време је да ти представимо наш избор најзанимљивијих достигнућа на којима су научници вредно радили.

Дигитални дечак добија дозволу за пребивалиште

Седмогодишњи Шибуја Мираји добио је званично боравиште у кварту Шибуја у Токију, а оно што га разликује од осталих седмогодишњака, јесте то да је он четбот, односно, вештачка интелигенција. Мираји је део апликације и његов задатак је да се дописује са корисницима, као и да запажа мишљења становника Шибује. Препознавање вештачке интелигенције као више од машина, постаје тренд, па је тако и Саудијска Арабија дала држављанство роботу Софији, која воли да исмева Холивуд и Елона Маска.

Потенцијална Земљина рођака?

Према последњим анализама опсервација Кеплер телескопа, откривено је 20 нових, потенцијално настањивих планета. Међу овим планетама, она са најдужом орбитом има 395 дана, док мање звезде имају знатно краће године. Ова планета, названа КОИ-7923.01, највероватнији je кандидат где би могла постојати вода и потенцијални облици живота.

Нове планете, нове могућности

Гост издалека

Научници са Рочестер института технологије, потврдили су да је у наш соларни систем зашао међузвездани објекат који је испрва означен као комета, али је касније откривено да не поседује ниједну карактеристику комете. Утврђено је да је ипак у питању комета названа А/2017 У1, а путује 26 километара по секунди и чини се да ће брзо напустити нашу галаксију.

Повратак у будућност почиње

Директор производње у Уберу, Џеф Холден, најавио је иновације у оквиру  Елевате пројекта на веб самиту у Лисабону. Елевате ће бити летећа такси служба, а најпре ће стићи у Далас, Лос Анђелес и Дубаи. Холден је такође изјавио да је склопио Свемирски споразум са Насом, која ће им помоћи да летеће аутомобиле преточе у реалност.

Како је изгледао наш почетак?

Зачетак живота                                

Хемичари са Скрипс истраживачког универзитета, пронашли су једињење, диамидофосфат (ДАП) које је могло бити присутно на Земљи у тренутку када је живот настао. Професор хемије Скрипс универзитета, Раманарајанан Кришнамурти рекао је да је ово једињење могло омогућити олигонуклеотидима, олигопептидима и свим структурама сличним ћелијама, да се нађу на истом месту у пресудном тренутку. Ово је могло остварити и постојање свих хемијских једињења која нису била могућа пре, што је могло довести до првог узорка ћелије живих бића.

Тина Натарош

Фотографије: Pexels

Leave a comment