Посетила сам главни град  Холадније и проверила све истине и заблуде које крије Амстердам.

Мостови и канали

Стигли смо возом из Најмејгена у Амстердам. Железничка станица и епицентар култура. Прво што видиш по изласку са перона су њихови чувени канали. На оближњем паноу видим цене вожње гондолом – 16 евра 1 сат, по особи. Амстердам броји 123 канала, сви су пловни и чине посебан туристички аспект. Много туриста са селфи штаповима и „го про“ камера чека пристанак своје гондоле и почетак авантуре на води.

 

Чувена марихуана

Дугом улицом од железничке станице долазите на један од најлепших тргова које Амстердам има. Све време док ка њему пешачите, мирис марихуане допире са свих страна. Оп, ево га и први, како ми то волимо жаргонски да кажемо „нарко-бар“. Продавци, попут оних у здравој храни, лопатицом мере марихуану и дају чувену справу „моталицу“, ризлу и дозвољену количину за конзумацију. Један џоинт. Ми нисмо љубитељи оваквих ствари, с тога је само било занимљиво посматрати како се на сасвим лагодан начин одвија оно што је у нашој земљи законом забрањено.

Трг Дам

Улицом која се пружа од железничке станице, стиже се до једног од највећих тргова у Амстердаму – Дам. На ком се налази Краљевска палата, која је првобитно имала функцију градске скупштине. Претрпела је бројне реконструкције, а званично од 2009. улаз туриста у њене просторије је дозвољен.

На истом овом тргу се налази и музеј воштаних фигура, Мадам Тусо. Ред који је почињао од угла улице, па све до улаза, одвратио ме је од идеје да дам 23,5 евра и видим многе познате личности, попут Кајли Миног или рецимо Рембранта како слика, у природној величини!

Краљевска палата на тргу Дам

Бицикл има предност!

Слушала сам, а и ти си, вероватно, о томе како је Холандија земља лала, кломпи и бицикала, али да бициклисти имају предност у односу на све друге учеснике у саобраћају, нисам могла да верујем! Уколико си возач, сасвим је нормално да наиђеш на пут са првенством пролаза, а онда док чекаш да прође „возило“, угледаш девојку која са ранцем, на бициклу који помало подсећа на оне из прошлог века, жури на факултет.

 

Амстердам је град у ком сам била два пута. Оба пута је оправдао оно што сам о њему слушала, али сам сасвим сигурна да имам још десетину тргова да обиђем, да се барем једном гондолом провозам и оно што овог пута нисам стигла – да одем у улицу Црвених фењера.

Пс. Ти, момак, сигурно знаш о чему причам. 😉

 

Снежана Ченад

Фото: Вили Васић

 

Leave a comment