Налази се на југу Француске. Има око 50 хиљада становника. Грас је на први поглед град као и сваки други. Али шта је то што га издваја од осталих?

Грас, град цвећа и парферма – плакат

Грас је светска престоница парфема. Фабрике у којој су се некада производили опојни мириси представљају део свакодневне атракције за туристе. Поред тога, у граду посебно место заузима Интернационални музеј парфема.

Зашто баш у Француској?

Поред доброг вина, Французи воле и добар парфем који представља веома битан део луксузног живота какав се води на Азурној обали. Управо је једна Францускиња са почетка 20. века лансирајући чувени „Шанел 5“ променила начин на који се људи односе према мирисима. Погађате, то је нико други до Коко Шанел. Зато је и логично да се једини музеј парфема у свету налази баш у Француској, и то у Грасу.

 

Мало о историји музеја

Музеј је давне 1918. године основао тадашњи председник Франсоа Карно, али је он био за председникове приватне потребе и одабран круг пријатеља. Тек од 1989. године постаје отворен за јавност. У њему је, наравно, приказана историја прављења парфема – од сакупљања ружа у цветним пољима, униформи радника који су се бавили самом израдом парфема, преко дизајна флашице, па све до приказа свих бочица најистакнутијих француских парфема од њиховог појављивања на тржишту, па све до данас.

Котлови који су некада служили у процесу прављења парфема

 

Хигијена је пола здравља!

Битан је одељак музеја који прича о историји хигијене уопште. Приказани су први сапуни, шминка, козметика, као и предмети за украшавање косе, као што су шнале и чешљићи које су користиле жене, а који датирају чак из античких периода! Да нису само жене те које су бринуле о свом изгледу, показује и садржај ковчега намењених мушкарцима који су их носили са собом током путовања како би увек могли да буду свежи и мирисни.

Кофер за путовање са прибором за личну хигијену

Да ли знаш да су први објекти који се сматрају бочицама за парфеме пронађени на Блиском Истоку чак 7000 година пре нове ере?! Наравно, дуг је пређени пут од некадашњих парфема па до данас. Али есенција остаје. Сви воле да миришу!

 

Текст и фотографије: Јелена Врцељ

Leave a comment