На овогодишњој новосадској недељи моде публика је имала прилике да погледа креације бројних креатора из наше земље, попут Сузане Перић, Бошка Јаковљевића, Срђана Швеља, али и оних из иностранства.

Осим креатора, специјални гост је била и Патриција Гучи, унука ове славне династије и модне империје, која је промовисала своју књигу.

Разговарали смо са младим дизајнером Александром Топићем, који је наступио на групној ревији познатог модног стилисте, Срђана Швеља и питали га шта је оно што примећује на гостујућем SFW у односу на претходне године:

-Не могу да побегнем од свог закључка иако бих желео, а то је да дефинитивно осећам стагнацију. Када гледам светску модну сцену, рекао бих да је публика жељна те савремене моде, доста јој је класичних прича. Класична прича се одвија у коорпоративном свету.  У бизнису се класика потражује, а мислим да је Недеља моде управо то – бизнис. И код нас публика тражи бум свеже моде, али тога на SFW нема.

Финалисти такмичења модних талената у Србији и Европи су такође представили своје креације: Ива Кујунџић, Катарина Вучићевић,  Кристина Ивковић, Исидора, Исидора Цековић, Нина Грубар, Игор Лукић и Gabriela Sanchezi Cez. Велику пажњу је привукао холандски дизајнер Dair, експериментишући са веселим бојама и изазовним креацијама.

Овогодишњи Serbia Fashion Week посетило је више од 35.000 људи, а сав новац добијен од улазница прослеђен је у хуманитарне сврхе.

 

Снежана Ченад

Leave a comment