Последњих година све је веће интересовање, а самим тим и број студената који уз помоћ Work and Travel програма одлазе на неколико месеци у Америку. A каква су њихова искуства?

А зашто би ти волео/ла провести лето у Америци?

Разлози одласка студената на Work and Travel програм су различити, али најчешће ћемо чути да одлазе ради добре зараде и путовања на чаробне дестинације. Од студената који су више година користили овај програм и провели неколико месеци радећи и путујући по Америци, дознали смо да је свака година посебна прича за себе, али и да је прошлогодишња сезона по неким стварима била боља.

Милица Цујић, Факултет техничких наука

„На Work and Travel програм сам се највише одлучила због своје вишегодишње жеље да посетим Америку. Моје искуство је одлично, јер сам имала доброг шефа и много сам радила, а самим тим и упознала нове људе и створила дивна познанства. Радила сам као сервер, а место у којем сам била, Бетани Бич, је поприлично мирно, али и много лепо. Касније сам путовала по Америци и заиста сматрам да то треба доживети и искористити ову прилику. Имам жељу да одем и следеће године на исто место“.

Милица у Њујорку, Сентрал Парку 

Анђела Симић, Филозофски факултет

За Work and Travel програм сам се пријавила по препоруци. Велики број мојих пријатеља и познаника су одлазили током претходних година и ове године сам и ја одлучила да пробам. Искуство је велико, упознаш доста људи, било да су наши или странци, који ће ти постати јако добри пријатељи, ту је упознавање са другом културом, земљом, а притом добра је прилика да се заради нешто новца преко лета. Мој утисак је да свако ко има прилику – покуша и конкурише, јер вреди пробати.

Анђела саветује да свако ко има прилику треба отићи на овакав програм

Стојан Вуковић, природно-математички факултет

Work and Travel програм је одлична прилика за сваког студента који би желео да упозна различиту културу од европске, као и сопствене способности уз најбитнији фактор среће. Мени је ово друга сезона коју сам био на Аљасци и искуство је одлично. Пре свега, упознао сам људе који су ми данас јако добри пријатељи, јер кроз та четири напорна месеца имате исте циљеве и заједно пролазите кроз добре и лоше ситуације.Што се тиче посла, прве године сам радио као houseman, па касније као busser у једном од највећих хотелских ланаца Хилтон, а ове године сам стигао до room service-a који је био једна од много добрих позиција како за усавршавање језика, тако и саме зараде. Најлепши део овог програма је путовање, односно оно што сам успео да посетим јесу сва она места која су се некада чинила тако недостижним“.

Стојан је већ други пут заредом провео лето радећи на Аљасци

Мартина Паства, Економски факултет

„Одлучила сам се за место Оушан Сити јер ми је океан био најпримамљивији на овој дестинацији. На оба своја посла сам била тзв. серверка. Рекло би се да је то једна од најпожељнијих позиција студената, највише због бакшиша који чини већински део дневнице. Ипак, ја својом зарадом нисам у потпуности задовољна. Мислим да један од разлога јесте то што агенције не пружају довољно информација по питању самих трошкова, који су заиста велики. Ипак, ја се јесам обогатила, и то искуством. Могу рећи да сам се заиста нарадила и да је било тешко. Прилагођавање новој средини, културолошки шок, упознавање нових људи, те комуницирање на страном језику дефинитивно су били изазов. Са друге стране, захвална сам сто сам имала прилику да упознам тако добре младе људе из различитих крајева света, a врхунац програма су дефинитивно била путовања“.

Мартина нам је октрила како је схватила колико воли своју земљу и свој родни град те како не би могла бити емигрант у некој од страних држава

Кристина Ивковић Ивандекић

Фотографије: unsplash.com и приватне архиве

Leave a comment