Патиш ли од неке фобије? Провери да ли је међу неком од најчуднијих које муче људе широм света.

Која је твоја фобија?

Већина људи верује и често говори да има много фобија, али иако су према доктору Вилсону из Америчке психолошке асоцијације, оне најчешћа ментална болест, људи често мешају страх и фобију. Док је страх емотивна реакција на реалну претњу, фобија је толико снажна анксиозност и претеран страх, да она знатно утиче на квалитет живота и функционисање.

Ми ти представљамо пет најчуднијих фобија са којима људи живе.

1) Гамофобија – Фобија од брака

Ово није само пролазни страх од обавезивања. Особе које пате од гамофобије, при помисли на венчање осећају исти страх као и од смрти. Као и већина фобија, и ова вероватно корен вуче из емотивне трауме. То може бити негативно искуство у детињству као што је лош пример у породици или касније, неуспешан брак. Иако ове особе могу провести читав живот са једном особом, помисао на брак у њима буди терор.

2) Партенофобија – Фобија од девица и младих девојака

Ова фобија је уско повезана са педофобијом (страх од деце) и ефебифобијом (страх од тинејџера), а последица овог ирационалног страха је да ове особе избегавају да имају децу, а посебно их плаши могућност да имају женско дете.

3) Барофобија – Фобија од гравитације

Постоје два типа ирационалног страха од гравитације: страх да ће особу згњечити гравитационо привлачење уколико постане прејако; и други, да ће гравитација једноставно нестати и да ће особа одлебдети. Узроци ове фобије су разни: пад са велике висине и тешка повреда која је потом настала, али и гледање телевизијског садржаја у којем је особа видела последице превелике силе гравитације или њеног потпуног одсуства.

4) Птеронофобија – Фобија од голицања пером

Страховати да ће вас неко голицати пером је реалност неких људи, а најчешће је повезана са страхом од пернатих животиња. Особе које пате од овога, остајаће без даха и осећаће мучнину уколико виде перо, а најчешће од ње пате особе млађе од 11 година.

5) Фобофобија – Фобија од фобија

Овај акнсиозни поремећај особу може увести у лавиринт без излаза са екалирајућим бројем страхова. Чешће настаје код оних који већ пате од неке фобије, у процесу анксиозног ишчекивања да се суоче са својом фобијом. Тада особа развија ирационални страх од своје реакције на фобију. Она чини да особе избегавају било какво могуће узбуђење, адреналин и ризик како не би себе довели у какву опасност.

Тина Натарош

Фотографије: Pexels

Leave a comment